UPALJEN CRVENI METEO ALARM! U ovom delu Srbije vreme je VRLO OPASNO: RHMZ izdao upozorenje

U Srbiji će danas biti oblačno vreme mestimično sa slabom kišom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Vetar slab i umeren, u košavskom području i na planinama jak i olujni, a u južnom Banatu i sa udarima orkanske jačine, jugoistočni. Jutarnja temperatura od dva do šest stepeni Celzijusa, a najviša dnevna od sedam do 12 stepeni, u Negotinskoj Krajini oko pet stepeni.

Ujutro će biti magle po kotlinama i dolinama reka, posebno u južnoj i jugozapadnoj Srbiji.

U Beogradu će danas biti oblačno i vetrovito, povremeno sa slabom kratkotrajnom kišom. Vetar umeren i jak, povremeno olujni, jugoistočni. Jutarnja temperatura oko četiri stepena, a najviša dnevna oko osam stepeni.

Upozorenje na olujne udare vetra

„Danas, kao i u većini dana sledeće sedmice, u košavskom području duvaće umeren i jak južni i jugoistočni vetar. Tokom današnjeg dana, predstojeće noći između nedelјe i ponedelјka, i u ponedelјak ujutru, kao i sredinom sledeće sedmice jugoistočni vetar imaće olujne udare (preko 17 m/s), a na jugu Banata danas povremeno i udare orkanske jačine(preko 28 m/s).

Na području Beograda duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, koji će do ponedelјka ujutru povremeno imati i udare olujne jačine (preko 17 m/ѕ)“, navodi se u upozorenju RHMZ, prenosi Kurir.

Upaljen meteo alarm

Zbog jakog vetra u Banatu je upaljencrveni meteo alarm, što znači da je vreme vrlo opasno. 

„Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi“, navodi RHMZ. 

U Pomoravlju je na snazi narandžasti meteo alarm, dok je u Beogradu žuto upozorenje takođe zbog vetra. 

Žuti meteo alarm upaljen je zbog magle na području jugoistočne Srbije i na teritoriji Kosova i Metohije. 

Vreme narednih dana

ponedeljak će vetar malo oslabiti, a kišna zona se premešta ka severoistoku i istoku. U toku dana promenljiva oblačnost sa malo sunčanih intervala i toplije od proseka za početak decembra. Vetar umeren jugoistočni, u južnom Banatu povremeno pojačan. Pritisak iznad normale. Minimalna jutarnja temperatura od 3°C do 7°C, a maksimalna od 9°C do 13°C. Uveče suvo.

Tokom većeg dela iduće sedmice biće toplije od proseka uz umeren do pojačan jugoistočni vetar u košavskom području. To će biti relativno topla varijanta košave, jer ne donosi zahlađenje. Kiša se može očekivati u petak subotu uz pad temperature krajem sedmice.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare