PREMIJERKA ANA BRNABIĆ: Srbija treba da pokrene inicijativu za članstvo u OECD-u!

Nema mnogo zemalja koje su napredovale u domenu digitalizacije, poput Srbije, zbog čega bi naša zemlja trebalo da pokrene inicijativu za članstvo u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kako bi postala vidljivija na tržištu i privlačnija za strane investicije, poručila je danas u Parizu premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je prenela da je sa generalnim sekretarom OECD-a Matijasom Koromanom jutros u Parizu upravo i razgovarala na tu temu – kada bi Srbija mogla da pokrene inicijativu za članstvo u toj organizaciji.

– To je tema o kojoj ću razgovarati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i sa ministrom finansija Sinišom Malim. Mislim da treba da pokrenemo proceduru da postanemo članica OECD-a – rekla je ona.

Istakla je da je OECD prepoznala koliko je Srbija napredovala u domenu digitalizacje i inovacija, i podsetila da je za vreme kovida 19 upravo OECD proglasila Srbiju za jednu od pet najinovativnijih zemalja, koja je upotrebila tehnologiju da olakša svojim građanima život tokom pandemije.

– Srbija je pre dva meseca postala i deo njigove grupe za elektronsku upravu, a prošle nedelje i punopravna članica inicijative za Globalno partnerstvo za veštačku ineligenciju – rekla je Brnabić.

Kako je ukazala, Srbija je samo jedna od 29 zemalja na svetu koje su postigle standarde da budu deo Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju i istakla da da to sve govori o viziji Srbije za dinamičniji ekonski razvoj i povratak mladih u zemlju.

Dodala je da sve to direktno utiče na privlačnost Srbije za strane direktne investicije, promociju i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je jedinstven forum na kojem vlade 37 demokratija sa tržišnom ekonomijom sarađuju na razvoju standarda politike za promovisanje održivog ekonomskog rasta.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare