VUČIĆ NAJAVIO SEČU DIREKTORA: Predsednik u Norveškoj spasava energetski sektor

Norvežani su nam rekli da samo za jedno od naših četiri ili pet glavnih preduzeća u sferi energetike nije potrebna promena rukovodstva, rekao Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Norveškoj, potvrdio je danas da je završena studija o razvoju energetskog sektora i preneo da su Norvežani ponudili tri rešenja, koja podrazumevaju velike promene u javnim preduzećima.

Kako je rekao, studija je napravljena na nekoliko stranica i to jednostavno, precizno, bez filozofije, za razliku od naših strategija, koje se, kako kaže, pišu na 200 strana.

– Kod nas je to spisak lepih želja i ono što se nekome dopada, ali je najmanje šta je to konkretno što treba da uradimo. Ovde su jasno rekli šta treba da se uradi, šta da se promeni ukoliko hoćemo da budemo uspešni. Ovo vam je kratkoročno, ovo vam je srednjeročno, ovo dugoročno i to je to na nekoliko stranica – ispričao je predsednik.

Dodao je da su samo za jedno od naših četiri ili pet glavnih preduzeća u sferi energetike rekli da nije neophodna promena rukovodstva, dok su za sve ostale rekli da moramo da promenimo ljude, da dovedemo ljude s različitim načinom razmišljanja.

Na pitanje kada bi to trebalo da se uradi, Vučić kaže da je trebalo juče.

– U najkraćem mogućem periodu, ali moramo da znamo šta želimo – dodao je.

Kako kaže, Norvežanima je srpska delegacija ponudila da nekog od njihovih ljudi pošalju da preuzmu izvršnu funkciju, što oni ne rade i pretpostavlja da ne žele da urade.

– Ali time smo želeli jednu stvar da pokažemo da, za razliku od svih drugih na političkoj sceni Srbije, nama to nije mesto za otimanje para i za partijsku kasu ili da bude partijska prćija, nama je to mesto koje treba da bude uspešno preduzeće koje u budućnosti treba da donosi profit i dobrobit Srbiji – rekao je Vučić.

Dodao je i da je norveški „Ristad“ najbolji tim u svetu.

– Mnogo teških stvari je pred nama, ali to moramo da uradimo da bismo bili uspešni u energetskom sektoru kao u drugim, na primer, u javnim finansijama. Moramo u tome da se takmičimo, ne samo za ovu zimu. To nije samo pitanje nafte i gasa, već kompletne mreže – poručio je Vučić.

VELIKA ČAST KOD KRALJA

On se tokom jučerašnjeg dana sastao s norveškim premijerom Junasom Garom Storeom, predsednikom parlamenta Garahanijem i kraljem Haraldom Petim.

– Prvi put me je primio kralj Harald zvanično, to nije lako, mogli ste čak i da čujete ovdašnjeg ambasadora, mnogi traže, mnogo njih insistira, ali to nisu česte posete i ponosan sam na činjenicu što je 10, 12 minuta trajao duže razgovor nego što je to bilo predviđen, čak je i Njegova visost to konstatovala – istakao je Vučić.

VENAC ZA LOGORAŠE

Predsednik Vučić položio je juče u Oslu venac na spomenik za više od 3.000 Jugoslovena stradalih u okupiranoj Norveškoj u Drugom svetskom ratu.

Vučića su na groblju, uz visoke vojne počasti, dočekali komandant tvrđave Akešhus Arne Operud i generalni sekretar ministarstva odbrane Frede Hermansen.

O KURTIJU: I ZA MENE JE KOSOVO ZAVRŠENA PRIČA

Vučić je, na pitanje čemu možemo da se nadamo u budućim pregovorima između Beograda i Prištine, rekao da se ne nada previše, već da strahuje od budućih događaja.

– Ako Kurti kaže da je za njega završeno pitanje statusa, dobro. Ja sam mu zahvalan jer je i za mene pitanje statusa završeno. Ja na jednom važnijem aktu baziram tu svršenost statusnog pitanja, a to je Povelja UN i Rezolucija 1244 UN, tako da, ako je to u pitanju, onda mogu samo da kažem da nemam previše nade, već samo strah od budućih događaja – rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbima prekipelo i dodao da Albanci misle da mogu specijalnom policijom da reše probleme na severu KiM, a ne razumeju da time samo podstiču naš narod da bude apsolutno protiv i sve odlučniji protiv njih.

O utakmici s Kamerunom: Igrali smo, igraćemo i pobedićemo!

On se juče osvrnuo i na zlurade komentare lidera Demokratske stranke Zorana Lutovca povodom remija naših fudbalera s Kamerunom.

– Ja sam kriv što je bilo 3-3 – ironično je rekao Vučić i dodao da se prava ljubav prema nacionalnom timu pokazuje kada je teško.

– Igraćemo, pobedićemo, i da ne pobedimo, ja ću uvek biti uvek uz svoju reprezentaciju – rekao je Vučić, dodajući da će u petak da bude svim srcem uz reprezentativce, kada budu igrali odlučujuću utakmicu protiv Švajcarske.

– Igrali smo i izgubili smo, igraćemo i pobedićemo – zaključio je.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare