KIŠA I DALJE PADA! RHMZ upozorava na olujne udare košave: Ovde se očekuje do 15 centimetara snega! Poznato kada prestaju padavine 

U Srbiji će danas biti oblačno, mestimično sa kišom i temperaturom do devet stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U brdsko-planinskim predelima očekuje se formiranje pet do 15 centimetara snežnog pokrivača. Posle podne i uveče prestanak padavina i kratkotrajno razvedravanje.

Najniža temperatura od 2 do 8 stepeni Celzijusa, najviša dnevna od 6 do 9. Vetar slab i umeren, na istoku povremeno i jak, severozapadni.

U Beogradu oblačno i hladnije, povremeno s kišom, posle podne i uveče razvedravanje. Najniža temperatura oko 4, najviša oko 8 stepeni. Vetar slab i umeren severozapadni.

Očekivana biometeorološka situacija izazvaće tegobe kod većine hroničnih bolesnika, a oprez se savetuje osobama s povišenim krvnim pritiskom i respiratornim tegobama. Od meteoropatskih reakcija mogući su reumatski bolovi i neraspoloženje, a više pažnje preporučeno je učesnicima u saobraćaju.

Na planinama sneg

„U toku jutra na severozapadu Srbije suvo, a u ostalim krajevima povremeno kiša slabog do umerenog intenziteta. Na planinama sneg (u jugozapadnoj Srbiji uz stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 15 cm). U toku dana dalјe slablјenje intenziteta kiše, a kasnije posle podne i uveče prestanak padavina i kratkotrajno razvedravanje. U istočnoj Srbiji jak severozapadni vetar“, najavio je RHMZ.

Upozorenje na olujne udare košave

„Sutra na planinama, u Vojvodini, Podunavlјu i Pomoravlјu duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata povremeno dostizati udare orkanske jačine (preko 28 m/s). Vetar će u sredu ujutro i pre podne biti u slablјenju“, upozorava RHMZ.

Upaljen meteo alarm

Zbog snega i leda na području jugozapadne Srbije i Kosova i Metohije na snazi je žuti meteo alarm, što znači da vreme može biti potencijalno opasno.

„Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike“, navodi se na zvaničnom sajtu RHMZ.

Vreme narednih dana

utorak ujutru ponegde slab mraz i suvo pre podne, a sredinom dana novo naoblačenje sa kišom dolazi sa jugozapada. Vetar slab do umeren južni i jugoistočni, u južnom Banatu povremeno pojačan. Pritisak ispod normale. Minimalna temperatura od -2°C do 4°C, a maksimalna od 9°C do 14°C. Uveče kiša u većini predela. Temperatura u 22h od 7°C do 11°C. U sredu i četvrtak hladnije sa kišom, a na planinama sa snegom. Padavine prestaju u četvrtak. U petak i za vikend duži sunčani periodi sa hladnim jutrima i malo toplije tokom dana prema današnjoj prognozi.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare