RUSIJA UPOZORILA: Sporazum o žitu produžen, svaka zloupotreba koridora biće SUZBIJENA!

Prehrambeni sporazum biće automatski produžen na četiri meseca u istom formatu, ali svaki pokušaj da se humanitarni koridor za izvoz žita u Crnom moru iskoristi u provokativne vojne svrhe biće odlučno suzbijen, upozorava Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

U saopštenju ruskog diplomatskog resora pojašnjeno je da se prehrambeni sporazum, koji su u Istanbulu 22. jula potpisale Rusija, Turska, Ukrajina i UN, automatski produžava na 120 dana u istom formatu, jer nijedna strana nije imala prigovor.

„Ruska strana takođe ostavlja mogućnost tehničkog produženja ‘crnomorske inicijative’ bez ikakvih promena u pogledu roka i obima“, precizirano je u saopštenju.

Moskva je takođe jasno naglasila da su međusobno povezani sporazumi o izvozu ukrajinske hrane i efikasna primena memoranduma koji su potpisale Rusije i UN o normalizaciji izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda.

„Uzeli smo u obzir intenziviranje rada Sekretarijata UN na ispunjavanju svojih obaveza u tom pogledu i informacijama koje su nam dostavljene o privremenim rezultatima njegovog rada na otklanjanju prepreka za isporuku ruskog đubriva i hrane. Sva ta pitanja treba da budu rešena u roku od 120 dana, na koliko se sporazum i produžava“, navodi ruska strana.

Takođe se ističe da su nakon višestrukih apela iz Rusije počeli da se ulažu napori da se odblokira oko 300.000 tona ruskog đubriva koje Rusija donira zemljama kojima je neophodno, a koje je zadržano u lukama EU.

„Nedopustivo je dalje odlaganje realizacije tih isporuka koje su im hitno neophodne“, naglašava se u saopštenju.

Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula u Istanbulu, a ističe 19. novembra. Paket dokumenata predviđa ukidanje ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare