STIŽE SNEG U SRBIJU! Meteorolog otkrio kada će tačno pasti, a evo i šta nas sve čeka do kraja meseca

Jače zahlađenje praćeno snegom i u nižim predelima stiže u Srbiju, kaže vremenska prognoza meteorologa Ivana Ristića.

On za Kurir kaže da nam druga polovina novembra donosi veliku promenu vremena u celoj Evropi.

– Hladan arktički vazduh zahvatiće severnu i deo istočne Evrope do Karpata. U tim krajevima temperature će biti ispod nule i očekuju se ledeni dani kada najviša dnevna temperatura ne prelazi 0°C. Istovremeno, serija talasa vlažnog atlanskog vazduha kretaće se preko zapadne i južne Evrope ka Balkanskom poluostrvu – rekao je i dodao da će naša zemlja biti pod uticajem talasa vlažnog vazduha sa Atlantika, ali i priliva hladnog vazduha sa severa i severoistoka.

– U sredu, 16. novembra, pretežno oblačno, tokom dana u celoj zemlji se očekuje kiša. Vetar slab i umeren, južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 12-16°C. U četvrtak, 17. novembra, veći deo dana oblačno i svežije, kiša će u prepodnevnim časovima prestati a popodne i krajem dana doći će do delimičnog razvedravanja. Vetar slab i umeren, severozapadni. Maksimalna temperatura u manjem padu i kretaće se od 9-13°C. U petak, 18. novembra, uslediće jače naoblačenje sa kišom u većem delu zemllje. 
– Sa ovim naoblačenjem poćeće i priliv hladnijeg vazduha sa severa i severoistoka, koji će u dane vikenda 19 i 20. novembra usloviti pad temperature i sneg, prvo na planinama, a u noći izmedju subote i nedelje i nedelju pre podne i u brdovitim predelima iznad 300-400 m nadmorske visine. Ponegde se sneg očekuje i u nižim predelima. U nedelju minimalna temperatura od 1-4°C a maksimalna temperatura od 3-7°C – istakao je Ristić i dodao kakvo nas vreme očekuje naredne nedelje:

– U ponedeljak, 21. novembra, hladno tokom dana prestanak padavina i delimično razvedravanje. Vetar slab i umeren severozapadni. Najniža jutarnja temperatura od 0-3°C, a najviša od 4-8°C. Od utorka, 22. novembra, sa pojačanim jugoistočnim vetrom, poznatijim kao Košava, počinje priliv nešto toplijeg vazduha sa jugozapada koji će usloviti manji porast dnevnih temperatura. Do petka, 25. novembra, smena sunca i oblaka, povremeno ima uslova za kišu, na višim planinama sneg. Najviša dnevna temperatura kretaće se u ovom periodu od 8-13°C. Zatim od subote, 26. novembra, oblačno i sve hladnije, povremeno sa padavinama, usled postepenog pada temperature snega može biti i u nižim predelima – naveo je on.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare