MAKRON SE OBRATIO SI ĐINPINGU: Intervenišite kod Putina da počne pregovore i spreče eskalaciju rata u Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je danas od kineskog lidera Sija Đinpinga da interveniše kod ruskog kolege Vladimira Putina kako bi ga ubedio da se vrati za pregovarački sto u cilju sprečavanja eskalacije rata u Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

„Predsednik Francuske traži od Kine da doprinese slanju poruka predsedniku Putinu kako bi se izbegla eskalacija (rata u Ukrajini) uz poziv da se ozbiljno vrati za pregovarački sto“, dodaje se u saopštenju.

Makron se nalazi u Indoneziji gde je u toku samit lidera Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20).

Si Djinping je u razgovoru sa Makronom na marginama G20 „pružio podršku evropskim posredničkim naporima“, posebno francuskom predsedniku, i „veoma je odlučno ponovio svoje protivljenje upotrebi atomskog oružja“ Rusa u Ukrajini, dodala je Jelisejska palata, prenosi Kurir.

Predsednik Francuske je pozvao kineskog kolegu da ujedine snage protiv rata u Ukrajini, ističući da je „stabilnost“ u svetu takodje u interesu Kine.

Makron i Si su takodje razgovarali o bilateralnim odnosima, dok predsednik Francuske planira posetu Kini početkom 2023. godine ukoliko to dozvole zdravstveni uslovi zbog korona virusa.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare