MAMA (k)od kuće

Bilo da ste mama koja ima bebu kod kuće, ili ste mama koja radi od kuće ili ste jednostavno mama čije se dete ponovo razbolelo pa ste sa njim kod kuće, znajte da niste same. Iako vam se u nekim momentima čini da ste tu u vašem mikro svetu zarobljene zauvek, da su dani dugi kao godine, a vreme kad se tata napokon vraća sa posla dugo čekano kao Halejeva kometa, znajte i da će ovaj period proći.

Sećam se svog prvog porodiljskog odsustva i velikih planova koje sam imala za taj period. Upisala sam jednu online školu i odlučila da taj period iskoristim kako bih unapredila karijeru. Suprug se tada, pored redovnog posla, još uvek aktivno bavio i profesionalnim sportom što je uz bebu kakva je bila naša prva ćerka dovelo do toga da sam odbrojavala sate i dane, koji su ličili jedan na drugi toliko da ne bih znala da kažem tačno koji je dan u nedelji.

Uglavnom nisam uspevala da realizujem ništa od planiranog i taj osećaj da neuspeha me je dugo mučio. Potrebno mi je bilo vreme da prihvatim da dok čuvam bebu ništa pored toga ne planiram. Sve što uspem da uradim u nekom mirnijem periodu dana, dok drema ili se kasnije zaigra je super. Uspele smo da uspostavimo rutinu i to je rezultiralo na kraju da sam, sa njenih 11 meseci, odlučila da upišem još jednu edukaciju i nakon odredjenog vremena potpuno promenim svoje zanimanje.

Bilo je naravno i tada teških dana, mame znaju najbolje kako dan sa decom može biti nepredvidiv i potrebno je dosta rada na sebi, da budemo, pre svega, fleksibilne, prilagodjavamo se na novonastale situacije, imamo planove B, C, D, E itd. Mame su majstori improvizacije i multitaskinga i one koje su motivisane da nešto ostvare spremne su na razna odricanja, poput manje vremena sa prijateljima, partnerom ili manje sna. 

U najidealnijoj situaciji, kada su deca zdrava, idu već u vrtić ili školu, mame koje rade od kuće imaju više sati u kontinuitetu na raspolaganju koje mogu da iskoriste na najbolji mogući način. Rad sa neometanom pažnjom je svakako produktivniji, te se u slučajevima kada se deca razbole, češće opredeljuju za rad noću, dok deca spavaju. Tada nastupa onaj udarnički, noćni termin.

Moguće je raditi od kuće sa decom, ali je veoma izazovno. U najboljem slučaju, pronadjite sebi kutak za rad, da li je to dnevna soba, kuhinja, spavaća soba, obezbedite čuvanje dece ukoliko imate mogućnosti, komunicirajte sa svojim najbližima i zatražite podršku i pomoć. Partner igra veliku ulogu, njegova podrška se može ogledati i u vremenu koje provodi sa decom, inicijativi i bavljenju kućnim poslovima, kako biste mogli neometano da radite.

Nakon svoje druge trudnoće, kada sam već radila od kuće, bilo je vrlo izazovno svakodnevno balansirati izmedju dece, posla i kućnih obaveza. Najčešće se za rad od kuće vezuje da je to rad u pidžami. Ma koliko to primamljivo zvučalo, kada smo mi mame u pitanju, to često i jeste tako jer zapravo ni ne stignemo da se presvučemo iz noćne u dnevnu varijantu. Naša kancelarija je najčešće tamo gde se deca nalaze, pa tako se selimo iz jedne prostorije u drugu, u park ili kafe koji ima deo za decu kako bismo koliko toliko neometano mogle da obavimo sastanak.

Rad od kuće sa svojom decom ima i prednosti jer je učestvujemo u svim tim malim trenucima koje bismo propustile da su recimo oni u vrtiću. I ma koliko bilo teško, posebno kada posao iz kancelarije prebacimo kod kuće zbog dečije bolesti, potrudite se da i u ovim situacijama izvučete nešto lepo što ćete svi pamtiti, poput dužeg maženja u krevetu, šolje čaja zajedno ili nekog umetničkog dela koje ste stvorili u pauzi od posla.

Autor teksta:

Marina Ilić (@marinafitmama)

Marina je specijalista za korektivne vežbe za trudnice i porodilje, fitnes trener i savetnik za ishranu i suplementaciju. Osnivač je velike zajednice žena koje su okupljene na instagram profilu @marinafitmama na kom kanalu je prikazan aktivan porodični život mame sa dvoje dece. U prvi plan ističu se svakodnevne aktivnosti koje prate period odrastanja i prilagođavanja novim obavezama. Vodi se računa o zdravom ophođenju prema životu, kupovini, ishrani,  oblačenju, putovanjima i još mnogo toga. Za sebe navodi da joj je misija da podrži žene da budu zdrave, funkcionalne, zadovoljne sobom i svojim životom, a da dečije odrastanje bude što bezbrižnije.


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare