SUDU U PRIŠTINI VAŽNO SAMO DA SRBIN BUDE PROGLAŠEN KRIVIM Kancelarija za KiM: Vukotića osudili na 10 godina za navodni zločin

Takozvani Osnovni sud u Prištini danas je proglasio krivim Srbina Zorana Vukotića iz Vučitrna i osudio ga u ponovljenom postupku na 10 godina zatvora za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija navodi da je reč o ponovljenom sudjenju zbog brojnih povreda procesnih prava Vukotića, a da je sudu u Prištini „važno samo da jedan Srbin bude oglašen krivim u sklopu opšteg pokušaja kriminalizacije svih Srba sa prostora Kosova i Metohije“.

„Stoga i ova presuda, iz koje se ne može isključiti politički uticaj koji je pratio i ceo prvi proces Vukotiću, predstavlja pokušaj pravljenja veštačke simetrije sa zločinicima terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK-UČK) čijim se liderima sudi za gnusne zločine protiv Srba“, navodi se u saopštenju, prenosi Kurir.

Naglasili su da će advokat koga je angažovala ta Kancelarija, uložiti žalbu na tu presudu, kao i na prethodnom sudjenju jer, kako su naveli, Vukotić zaslužuje pravo na pravično suđenje.

Vukotić je, po optužnici, kao pripadnik policijskih snaga rezervne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije tokom rata na Kosovu 22. maja 1999. godine, u saizvršenju sa ostalim pripadnicima srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na teritoriji opštine Vučitrn, učestvovao u proterivanju albanskog civilnog stanovništva, vršenju fizičkog i psihološkog nasilja nad njima i upotrebi nasilja i drugih nehumanih dela, piše RTS.

Vukotiću je to druga presuda, jer je 2018. godine već osuđen na šest i po godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, odnosno za navodno zlostavljanje albanskih civila zatočenih u zatvoru u Smrekovnici od 3. maja 1999. godine, pa do početka juna 1999. godine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare