BONDOV AŠTON MARTIN PRODAT ZA 478.000 EVRA! Neverovatna završnica trke za kupovinu čuvenog klasika u delovima

Potpuno rasklopljen automobil koji je vozio filmski tajni agent Džejms Bond prodat je pre nekoliko dana na uzbudljivoj aukciji u Britaniji za čak 478.000 evra!
Reč je o jedinstvenom „aston martinu“ DB5 iz 1964. godine, za koji su se kolekcionari bukvalno otimali do poslednjih sekundi licitacije, prenosi portal „Dis is mani“.

Kompanija „Aston Martin“ je pre nekoliko nedelja pokrenula aukciju za čuvenu limuzinu. Britanski klasik je pre prodaje bio potpuno rasklopljen – iz njega je doslovce izvađen svaki šraf, a stanje motora, karoserije, dizni, filtera, sedišta, amortizera i drugih komponenti bilo je u perfektnom stanju. Neki od njih su restaurirani, a neki su ponovo napravljeni samo za ovu namenu (pogledajte okvir).

Na startu licitacije ustanovljena je početna cena od 300.000 funti, odnosno oko 350.000 evra, ali niko nije očekivao da cena skoči do skoro pola miliona! Mediji prenose da su se trojica pasioniranih kolekcionara do poslednjih sekundi licitacije borila za Bondovu mašinu! 

Pola veka restauracije

Restauracija delova za Bondov „aston martin“ počela je još pre 50 godina. Neki od njih su autentični, samo maksimalno sređeni. Neki su restaurirani, dok su pojedini, sasvim razumljivo, ponovo pravljeni.

– Pod i čelične komponente prednjeg dela su iznova pravljeni. Naš tim je svaku komponentu izradio na isti način kao na modernim modelima. Nešto smo popravili kroz restauraciju, a trudili smo se da delovi budu što više autentični, kao i da savršeno pristaju uz automobil – naveli su iz kompanije, a prenosi „Dis iz mani“.

– Rat kolekcionara u poslednjim satima prodaje doveo je do toga da ovaj model na kraju košta čak 478.000 evra! Ovo je jedan od najskupljih modela prodatih na aukcijama. Ukupno je predato 75 ponuda, a u poslednjih sat vremena borili su se ponuđači iz tri različite zemlje, koji su digli cenu za oko 120.000 evra. Njihov identitet ostaje tajan, ali možemo da kažemo da je automobil ostao u Velikoj Britaniji – otkrili su izvori iz aukcijske kuće.

Ovaj primerak je poseban i po tome što je jedan od samo 679 verzija modela koji volan ima na desnoj strani. Proizveden je u fabrici u Njuport Pagnelu šezdesetih godina prošlog veka.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare