PUTIN PRIPREMIO OKO 220.000 VOJNIKA ZA NAPAD! Mlakar: Zelenski će pokušati prodor prema Krimu da bi jednim potezom ZAVRŠIO RAT

Danas je 257. dan rata u Ukrajini. Usled terorističkog napada na dalekovod, Herson i još devet naselja, ovaj region je ostao bez struje, saopštio je novinarima predstavnik regionalnih službi za vanredne situacije.

Kijev bi mogao, takođe, da ostane bez struje, vode i grejanja, izjavio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko. On je istakao da grad čini sve da do toga ne dođe. Kličko je naveo i da su već pripremljene zalihe goriva, agregata, hrane i vode, a napravljeni su i grejni punktovi.

Ukoliko do nestanka struje dođe, Ukrajina planira evakuaciju tri miliona građana Kijeva.U ruskim napadima na kritičnu energetsku infrastrukture onesposobljeno je oko 40 odsto ukrajinskog energetskog potencijala.

Andrej Mlakar, urednik rubrike „Planeta“ u Kuriru, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije gde se dotakao trenutnih dešavanja na frontu, ali

– Kada vi napadate infrastrukturu, mi smo to doživeli u blažoj meri, vi vršite pritisak na psihu društva. Stvaranjem psihološkog pritiska, stvarate osećaj nesigurnosti i beznađa. Sledeća faza je faza odluka centara odlučivanja odnosno direktni napadi na samo rukovodstvo. Ono što Rusi rade je izolacija fronta odnosno privlačenja strana ukrajinske vojske i tehnike posebno na liniji Donjecka i Harkova – istakao je Mlakar, prenosi Kurir.

Aleksandar Cvetković, direktor Srpskog pokreta obnove, dotakao se mogućih pregovora i naveo da oni za sada nisu mogući dok se nešto značajno na frontu ne desi.

– Pregovori slede tek kada se nešto na frontu desi veoma značajno. Za sada je, nažalost, jedino značajno da su gradovi uništeni i da se civili iseljavaju – rekao je Cvetković.

Što se tiče samog fronta, podsetimo, ukrajinska vojska gomila veliki broj tenkova i oklopnih vozila na prilazima Hersonskoj oblasti, izjavio je zamenik šefa tog regiona Kiril Stremousov.

Mlakar se potom osvrnuo i na samo otvaranje severnog pravca za koji smatra da postoji jer se i Rusi oglašavaju po tom pitanju.

– U zoni Hersona i Belgorodske oblasti se nalazi približno 150.000 do 200.000 ruskih vojnika. Oko 20.000 ruskih vojnika je u Belorusiji, zato je i psihološki pritisak na Ukrajinu i Zelenskog mnogo sada veći. Jer je Zelenski određeni deo vojske morao da povuče iz Donbasa i Hersona, a samim tim mora i da izvrši još veću mobilizaciju. Kritična struktura obruča se vrši, a kada će krenuti je ono glavno pitanje – naveo je Mlakar.

– Glavni centar bitke će biti pokušaj Zelenskog da na Hersonu pokuša da ostvari koliku toliku pobedu i prodor prema Krimu. Smatra da će po principu domino efekta prodorom na Krim moći da ostvari svoj cilj odnosno okončanje rata u Ukrajini. Rusi takođe dovlače pojačanja samo što je za razliku od Ukrajinaca, Rusi to rade dozirano. Rusi po svaku cenu traže da se brani desna obala Dnjepar jer je to za njih crvena linija koja ne sme da se pređe – rekao je Mlakar.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare