MISLITE LI DA JE TRAŽENJE PRIMENE MEĐUNARODNIH SPORAZUMA PREVIŠE? Premijerka Ana Brnabić o zahtevima Srba na KiM

Premijerka Ana Brnabić objasnila je okolnosti zbog kojih su Srbi na Kosovu i Metohiji bili primorani da napuste kosovske institucije i podsetila međunarodnu zajednicu i sve one koji podmeću laži na Briselski sporazum.

– U trenutku kada se Srbi danas okupljaju u Kosovskoj Mitrovici, da podsetim, još jednom, sve u međunarodnoj zajednici, ali i sve one koji pokušavaju da podmetnu lažne informacije, brutalne laži i klevete Srbima na Kosovu i Metohiji, predsedniku Vučiću i Vladi u Beogradu, šta oni traže. Oni jednostavno traže punu primenu Briselskog sporazuma, potpisanog pre skoro 10 godina (!), 19. aprila 2013. godine, kao Prvog principa koji reguliše normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Ništa više i ništa manje. Briselski sporazum ima samo 15 članova. Od ovih 15 članova, šest predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština. To je bilo jedino što je Priština trebalo da uradi naglasila je Ana Brnabić na Tviteru, uz originalni tekst pomenutog sporazuma.

Ona je podsetila i da su preostali članovi, „iako su zahtevali ogromne ustupke Beograda“, u potpunosti sprovedeni, „jer želimo da sačuvamo mir i radimo na stabilnosti“.

– Šta su Srbi na Kosovu* radili juče? Obustavili su svoje učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini – onima čiji su deo postali u skladu sa Briselskim sporazumom, istim tim Briselskim sporazumom koji Priština ne samo da ignoriše, već otvoreno kaže da za njih ne postoji. Zašto sada? Pa zato što Kurti ne samo da kaže da ne priznaje Briselski sporazum („Možda postoji u Beogradu i Briselu, ali ga nema u Prištini“, bile su njegove reči pre samo tri dana u Berlinu), već je i počeo urušavanje institucija stvorenih Briselskim sporazumom – navela je premijerka.

Ona je objasnila da je jasan primer sledeće:

– Član 9. Za 4 opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu (Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić) postoji regionalni komandant policije. Komandant ovog regiona biće kosovski Srbin koga imenuje Ministarstvo unutrašnjih poslova sa liste koju su dala 4 gradonačelnika u ime Zajednice/Udruženja. Dakle, Priština ne može da imenuje regionalnog komandira policije za četiri opštine sa većinskim severom Srba, niti bilo ko u Prištini može da smeni ili otpusti tu osobu. Kurti je upravo to i uradio – otpustio je komandira policije i tako brutalno prekršio Briselski sporazum. I ovo je samo poslednja kap u prepunoj čaši neodgovornih izjava i postupaka usmerenih protiv Briselskog sporazuma – objasnila je Brnabić i dodala:

– Dakle, Srbi traže punu primenu Sporazuma koji su u Briselu potpisali Beograd, Priština i visoki predstavnik EU. Svima koji neodgovorno povlače paralele sa Ukrajinom, Donbasom i pričaju druge gluposti, da li zaista mislite da je traženje primene međunarodnih sporazuma uz posredovanje EU previše? Ili je to znak poverenja u EU i vladavinu prava?

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare