TERITORIJALNI INTEGRITET JE „SVETO PISMO“ ZA SVE DRŽAVE, OSIM ZA SRBIJU! Dačić: Novo poniženje srpskog naroda, Prištinu ne zanima Briselski sporazum!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Beču da poslednji akti Prištine idu u pravcu ponižvanja srpskog naroda, pa i toga da im se oduzmu sva prava, što pokazuje da Priština ne želi da poštuje Briselski sporazum.

Dačić je, tokom boravka u Beču, razgovarao i sa šefom slovačke diplomatije, kojeg je, kako je rekao, informisao o situaciji na KiM, o incidentima, krizi koja preti da ekslaira, kršenju Briselskog sporazuma i ugrožavanju mira, što čini prištinska vlada.– O tome je predsednik Vučić razgovara sa predstavnicima međunarodne zajednice. Pozivamo još jednom sve na poštovanje međunarodnog prava i postignutih dogovora, naročito onih potpisanih – rekao je Dačić novinarima.

Ukazao je da poslednji akti koje je Priština preduzela idu ka tome da se potpuno ponizi srpski narod na KiM, pa čak i da se dovedu u pitanje njihova osnovna prava i slobode, što sve, uz smenu šefa policije na severu, pokazuje da Priština ne želi da primenjuje Briselski sporazum.

– Mi ćemo sutra na sednici državnog rukovodstva razgovarati o tome. Predsednik Vučić će upoznati vladu o svemu i doneće se odluke o daljim koracima, a pre svega će saslušati šta Srbi sa KiM kažu o tome – rekao je Dačić.

On je ukazao da narušavanje bezbednosti, dronovi iznad centralne Srbije, uz popustljiv stav međunarodne zajednice prema incidentima Prištine, mogu samo da dovedu do dalje eskalacije na KiM.


Zato je, kaže, zamolio slovačkog kolegu da ga informiše o mogućim jednostranim potezima Prištine, koji se najavljuju, poput kandidature za članstvo u EU.

– To je još jedan potez koji potpuno izlazi iz svih razgovora i dogovora, i to je pokazatelj da apsolutno, iako se svi principijelno pozivaju na teritorijalni integritet kao na ‘Sveto pismo’, to u slučaju Srbije ne važi – naglasio je Dačić.

Dodao je da je šefa slovačke diplomatije pozvao u posetu, kao i da će i ministre ostale četiri zemlje EU koje ne priznaju KiM upoznati sa situacijom na terenu.

– Važan nam je njihov stav ukoliko dođe do takve aplikacije Prištine. U EU kažu da su malo iznenađeni time, jer svi znaju da su male šanse da to prođe i ne razumeju čemu takva eskalacija situacije – rekao je Dačić.

Na pitanje da li u EU raste svest da su Krim i Kosovo pravno povezane stvari, Dačić je odgovorio da oni apsolutno odbijaju da razgovaraju na takav način, već govore da je Kosovo “sui generis” slučaj, da nema veze sa drugima, i da prinicp teritorijalnog integriteta važi tek posle Kosova.

– Mi se sa tim ne slažemo i zovemo sve da se vrate međunarodnom pravu. Srbija je za mir, ne pravimo, niti smo ikada, bilo kkave incidente, niti opstrukciju dogovora. Spremni smo za dijalog, ali i da zaštitimo narod na KiM – rekao je Dačić.

Na pitanje u vezi sa izjavom predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, da će nemačko-francuski predlog biti integrisan u dijalog Beograda i Prištine, Dačić je rekao da će i to biti jedna od tema večerašsnjeg razgovora predsednika Vučića sa Miroslavom Lajčakom.

– Jasan je stav Srbije, taj plan polazi od neprihvatljivih osnova, od toga da je pitanje političkog rešenja već završeno i da mi samo treba da prihvatimo, voljno ili nevoljno, glasno ili ćutke, nezavisnost Kosova – konstatovao je Dačić.

To nije u skladu sa međunarodnim pravom i mi to želimo da vratimo u okvire međunarodnog prava, zaključio je Dačić. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare