UKRAJINA DOBIЈА UBICE DRONOVA! Pentagon potvrdio ubrzanu isporuku: VAMPIRI brane ukrajinsko nebo!

Pentagon će ubrzati isporuku takozvanih sistema VAMPIR, poznatih i kao ubice dronova, potvrdio je Pet Rajder, pres-sekretar američkog ministarstva odbrane!

Pošiljka ovog savremenog naoružanja Ukrajini biće ubrzana nakon što je Rusija poslednjih nedelja intenzivirala napade iranskim dronovima-kamikazama, na koje Ukrajina nema pravi odgovor.

Milijarde u oružju

Kako prenosi portal Raša tudej, VAMPIR je akronim od Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment, a radi se o sistemu koji ima laserski navođene projektile i čija je prednost u tome što se može postaviti na bilo koji civilni kamion. Njegova cena je oko 27.500 dolara po jedinici.

– U narednih nekoliko meseci vlada će doneti odluku o slanju ovih sistema Ukrajini. Dostava protivvazdušnih sistema ostaje prioritet – rekao je Rajder. Ubice dronova Ukrajini će biti isporučene u okviru pošiljke naoružanja i opreme vredne tri milijarde dolara. Američki predsednik Džozef Bajden je još u avgustu doneo odluku o ovoj tranši pomoći za Kijev.

Podsećamo, Biznis insajder je letos pisao da u kompaniji „L3 Haris“, koja proizvodi ovaj sistem, čekaju na naredbu iz Vašingtona da se krene u proizvodnju.

Kompaniji je potrebno nekoliko meseci za proizvodnju, ali za sada nije poznato koliko će tačno ovih sistema biti isporučeno Ukrajini. Pentagon je na početku sukoba Ukrajini dostavljao lake prenosne raketne sisteme tipa „stinger“ i „džavelin“, koji su namenjeni za uništavanje ciljeva u vazduhu i oklopnih vozila.

Nova taktika

Ruska promena taktike, tj. upotreba dronova-kamikaza za uništavanje infrastrukturnih objekata primorala je i vlasti u Kijevu da od saveznika traže pomoć u vidu novih vrsta naoružanja. Iz Pentagona najavljuju da će Ukrajini uskoro isporučiti i sistem NASMAS, koji je namenjen uništavanju većih ciljeva u vazduhu i koji bi trebalo da osigura ukrajinske gradove od ruskog bombardovanja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare