„NISU BILI TAMO DA SKUPLJAJU SLIČICE“ Vučić na vežbi „Manevri 2022“, pomenuo i DRONOVE: To je vid agresije na suverenu zemlju /FOTO/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje združenoj vežbi Vojske Srbije „Manevri 2022“, koja se održava u vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“.

On je na poligon stigao oko 11 sati, gde u pratnji ministra odbrane Miloša Vučevića i čelnika Vojske Srbije nadgleda vežbu.

U razgovoru sa vojnicima, on im je čestitao na uspešno izvedenom gađanju. Takođe, sa njima je razgovarao i o uslovima u vojsci.

On se osvrnuo na dešavanja oko dronova, i dodao da jučerašnja priča o njima nije nova, kao i da je država znala i za ranije pokušaje upada. Primećene su, kaže, ranije, nakon čega su upozoreni, prenosi Blic.

– Pitaju se s kim se mi sukobljavamo? Pa ni sa kim…Ali da li želite da neko špijunira naše kasarne i da zna šta imamo i koliko granata imamo, metaka, bombi – rekao je Vučić, i dodao da je takav vid špijuniranja u stvari vid agresije na suverenu zemlju.

NATO dronovi na Jarinju i Brnjaku

Kazao je da su ceo dan NATO dronovi „obigravali“ na Brnjaku i Jarinju. Kako je pojasnio, „oni su bili na 200, 500 metara od amdinistrativne linije, sa druge strane“.

Dodao je da NATO poštuje sve procedure, ali da su i oni uočeni.

– Njih nemamo pravo da rušimo i obaramo po Rezoluciji 1244 i Kumanovskom sporazumu. Ali, nisu oni bili tamo da skupljaju sličice ili da igraju klikere, nego zbog različitih stvari – rekao je Vučić, dodajući da je problem je kada neko dođe u Rašku ili Novi Pazar.

Zato, kako kaže, koriste komercijalne dronove misleći da se tako neće znati čiji su i odakle su došli.

Kako je naveo, tu se videla „združena delatnost protiv Srbije“.

– Ne bih rekao neprijateljska, zbog različitih konotacija kojih će biti u zemlji ili regionu, jer će s jedne strane da krenu sa sprdnjom, „pa, dobro ne vide iz satelita, pa su im potrebi dronovi“. Naravno da jesu. Ali, krenulo je i sa druge strane, pa se pitaju sa kim se sukobljavamo – rekao je on.

Kako je naveo, „ljudi obično žive u vremenu od pre 20 ili 30 godina, a stvari su se promenile“.

– Srbija je mnogo snažnija, ali da ne pomislimo da smo tako jaki da možemo sa najvećom svetskom silom da izlazimo na kraj – kazao je on.

Dodaje da je u odnosu na nekada, neuporediva snaga Srbije danas, i to pre svega politike.

– Želimo da sačuvamo mir. To nam je prioritet i dajemo sve od sebe da tako bue – naveo je on.

Vežba „Manevri 2022“ se održava u vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“, a reč je o obuci rezervnog sastava čiji pripadnici gađaju iz ličnog i kolektivnog naoružanja, između ostalog osama, zoljama, ali i oklopnih borbenih vozila „Lazar 3“.

Vojska Srbije je juče oborila dron iznad vojnih objekata u blizini garnizona u Raški, koji je došao iz pravca Jarinja.

„Istraga je pred nama i sve ono što ćemo zaključiti dočešće do toga kuda nas tragovi vode i ko bi mogao da bude vlasnik tog drona, ali i proizvođač. Ono što je interesantno jeste da je Vojska Srbije oborila dron korišćenjem elektronskih uređaja, nije došlo do upotrebe protivavionskih mitraljeza i topova, već najmodernijh elektronskih uređaja. To pokazuje da se ne šalimo, nikom ne pretimo, ne igramo se ratnih igara, ali smo vrlo odlučni da zaštitimo Srbiju. Vratimo se za pregovarački sto, Srbija je spremna za dijalog i za kompromis, ali Srbija nije više džak za udaranje. Nemojte izazivati Srbiju, to mora biti jasno svima“, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare