PUTIN OKONČAO DELIMIČNU MOBILIZACIJU: Oglasilo se i Ministarstvo odbrane

RUSKO ministarstvo odbrane saopštilo je da je završena delimična mobilizacija, koja je korišćena za slanje pojačanja u Ukrajinu u okviru, kako Rusija naziva, „specijalne vojne operacije“.

U saopštenju u ime ministra odbrane Sergeja Šojgua, ministarstvo je navelo:

„Zaustavljene su sve aktivnosti u vezi sa regrutacijom na vojnu službu od strane vojnih komesarijata, zajedno sa organima izvršne vlasti konstitutivnih entiteta Ruske Federacije, građana u rezervnom sastavu. Zaustavlja se priprema i dostava sudskih poziva“.

Drugi pišu

Kako se navodi, prema instrukcijama, naređuje se povratak celokupnom osoblju vojnih komesarijata, koji se bavi obezbeđenjem delimične mobilizacije od 31. oktobra ove godine, da obavljaju svoje dužnosti kao i obično.

Ubuduće će se rad vojnih komesarijata za regrutovanje Oružanih snaga Ruske Federacije organizovati samo prijemom dobrovoljaca i kandidata za vojnu službu po ugovoru, prenosi „Gardijan“.

Šojgu je prethodno već obavestio je predsednika Rusije Vladimira Putina da je ispunjen cilj mobilizacije 300.000 ljudi.

On je rekao da nisu neophodne dodatne aktivnosti i da je sve završeno kada se radi o planiranoj delimičnoj mobilizaciji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. septembra najavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji kao značajnu eskalaciju koja je ljude i privredu zemlje donekle postavila u ratno stanje. Putin je u dugo očekivanom televizijskom obraćanju rekao da je prva mobilizacija Rusije od Drugog svetskog rata direktan odgovor na opasnosti koje predstavlja zapad, koji „želi da uništi našu zemlju“.

Ubrzo nakon Putinove objave, Šojgu je rekao da će 300.000 Rusa biti pozvano u okviru mobilizacije koja će se odnositi na „one sa prethodnim vojnim iskustvom“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare