SLOVENAČKI TENKOVI STIGLI U UKRAJINU ZA RAT PROTIV RUSKIH: Da li je Izrael dao blagoslov za isporuku oklopnjaka na front?!

Slovenački portal 24ur u subotu 29. oktobra 2022. obelodanio je zvanično da je Slovenija predala Ukrajini kao vojnu pomoć 28 modernizovanih tenkova M-55S plus dva tenka za obuku i municiju za njih.

Obelodanjivanje je usledilo zvanično na dan kada su tenkovi predati ukrajinskoj vojsci. Inače ovaj portal je još u utorak 22. oktobra u večernjim časovima na železničkoj stanici Celje, snimio prilog o transportu tenkova. Na snimku se vidi na terentnim vagonima ukrcani tenkovi M-55S pod ceradama. Onda je sve do spubote dok su tenkovi već prešli u Polsjku i predati ukrajincima dato zeleno svetlo da se obelodani priča.

Inače, priča da će Slovenija predati Ukrajini tenkove M-55S, a ne M-84 počela je sredinom septembra 2022. Tad su slovenački mediji saopštili informaciju da će Kijevu biti donirano 28 tenkova M-55S koji su od 2005. posle povlačenja uskladišteni u deopima u kasarni Pivka. Tad je navedeno da će Nemačka, koja je nosilac posla u zamnu Slovencima da isporuči 35 teških kamiona i vučnih vozova tipa MAN konfiguracije 8×8 i pet teških cisterni istog tipa i konfigiracije 8×8 kako bi ova država članica EU mogla da izgradi srednju bataljonsku borbenu grupu, koja se da budemo istiniti gradi od 2012. i gradiće se i u narednim godinama pošto su dva roka odavno istekla.

Vozila će se koristiti za zaštitu i spasavanje, bilo je tad navedeno. O ovome su se sporazumeli tad kancelar Olaf Šolc i slovenački premijer Robert Golob i zaključili sporazum o razmeni, jer Nemci ne žele da šalju svoja oklopna vozila Marder A6 i Leopard A4 i A6 u Ukrajinu, i sovjetsku tehniku u bivšim članicama NATO, Berlin traži zamenu za uzvrat da isporuči svoj oklop pouzdanim partnerima. Inače dok je još priča bila sa slovenačkim tenkovima M-84A koji će biti isporučeni Kijevu govorilo se da će Slovenija u zamenu za 35 tenkova dobiti borbena vozila pešadije Marder ili oklopne točkaše Fuks konfiguracije 8×8, ali od toga nije bilo ništa. kasnije su se spominjala i borbena oklopna vozila točkaši Rosomak, poljska verzija Patrije ali i ta priča lebdi u vazduhu.

Kabinet slovenačkog premijera je tad saopštila: “ da je sporazum usvojen u duhu solidarnosti sa ukrajinskim narodom koji se suočava sa ruskom agresijom i da će ova kružna razmena ojačati i odbrambenu saradnju dve zemlje“.

Uloga Izraela

Međutim, jedna od velikih prepreka u ovom poslu bio je Izrael, koji inače tešku vojnu opremu ne isporučuje Ukrajini. Naime kada je projekat modernizacije tenkova T-55 iz arsenala bivše JNA pokrenut daleke 1995. na snazi je bio embargo na isporuku oružja za sve bivše države eks SFRJ. Među njima bila je i Slovenija. Naravno za neke je važio taj embargo, a za neke ne. Slovenija se okrenula Izraelu sa kojim je nađen zajednički jezik na tu temu i koga nikakav embargo nije ometao. Plodna saradnja je dača dobre rezultate, a zbog oklevanja i čestih promena slovenačkih vlada projekat je uspešno posle serije testiranja i opitovanja, koja su trajala od 1998 konačno završen 2001, a u januaru 2002 tenkovi su predati 74.okmb (oklopno meganizovani bataljon, koji je 2006. preformiran u pešadijski puk) na operativnu upotrebu, gde su ostali sve do 2005/2006 kad su povučeni u stratešku rezervu i uskladišteni. Tenkovi su nešto više od decenije ponuđeni na prodaju, a za njih bio je zainteresovan Vijetnam, gde su Izraelci radili slične modifikacije tenka, ali i jedna bliskoistočna zemlja. Do prodaje nije došlo, osim jednog tenka koji je prodat kao uzorak za ispitivanje u Bangladeš, a dva su završila u vojnom muzeju Pivka. Jedan kao eksponat, a drugi za dinamički prikaz. Ostali su svi završili sad u Ukrajini.

Glavna enigma skoro mesec dana nagađanja bilo je da li će Izrael dati blagoslov da se ovi tenkovi isporuče ukrajini, jer top kalibra 105 mm L7 je identični top koji je bio ugrađen na tenkove tipa Merkava Mk1 i Mk2. Elektroniku u tenku obezbedila je izraelske kompanije Elbit i Tardian, a reaktivni oklop na tenku izraelska firma Rafael. Veliku ulogu imala je i Israel Aircraft industry IAI koje se preusmerila i na kopnenu tehniku i imala veliki ulog u modernizaciji turskih tenkova M-60T po uzoru na izraelski projekat Sabra. Inače taj tenk koristi isti top kao i M-55S. 

Po svemu sudeći Izrael je dao blagoslov da ti tenkovi sa topom L7 i municijom odu na front u Ukrajini. 

Međutim, ono što je pravo pitanje jeste šta Izraelci od epektronske opreme nisu dozvolili da se prebaci u Ukrajinu zbog osetljivosti. Ovde treba dodati i da su Rusi tokom rusko-gruzijskog rata zaplenili gruzijske tenkove T-72AM1 koje je modernizovao Elbit i koji su došli ruskim padobrancima u ruke. mnogi tenkovi su završili u Kubinki na ispitivanju. 

Ako je već došlo do isporuke, pretpostavka je da je Nemačka, sa svoje i Slovenija sa druge strane uspešno izlobirala da tenkovi odu na ukrajinski front. A u kakvom stanju, pa to ćemo tek moći videti kad ti tenkovi stignu na prvu liniju fronta i suoče se.

Ono što je interesantno u celoj priči jeste ironično ismejavanje hrvatskih vojnih analitičara da Rusi nemaju tenkove i da dovode prastare tenkove na ukrajinski front. S druge strane u Zagrebu analitičari su se ućutali da i Ukrajina sad dobija tenkove T-55 i to modernizvane. Pretpostavka je da je to zbog stepena modernizacije i tenk ima zapadni top, a ne ruski.

U pravu je stručnjak za tenkove Vladimir Ivanović, koji je u subotu uveče u jednoj diskusiji izneo stav da ovakav tenk sa nato kalibrom 105 mm i topom L-7 biti poseban problem za snabdevanje municijom, kad se istroše slovenačke zalihe koje su poslate sa tenkovima, jer do sad Ukrajina raspolaže sa municijom kalibra 100, 125 i 115 mm kakvu je koristio nekadašnji Varšavski pakt. Vladimir Ivanović ne spori da je iz njegovog iskustva dok je gađao sa tenkovskim granatama M68 jako dobra, ali po njemu tokom te diskusije kada mu je ukazano da veliki broj NATO zemalja ima tu municiju i da isporuka zaliha neće biti problem na šta je ukazao Goran Stojanović stručni konsultant za oklopno oružje koji je naveo da takve municije u ogromnim količinama imaju Nemci, Britanci, Francuzi, Španci, Belgijanci i da nije nemoguće da se isporuči, Ivanović dodaje da je stvar u tome što će morati da se još jedan tip municije doprema na front i da ta idila neće dugo trajati.

U svakom slučaju u kakvom stanju su tenkovi isporučeni i kako će se pokazati ostaje da se vidi kad ti tenkovi stignu na front, kao i šta je od opreme uklonjeno!

Alpska modernizacija sovjetskih tenkova

Posle odlaska JNA iz Slovenije u toj državi ostalo je nešto više od 60 tenkova tipa T-55, koji su pripadali Mariborskom i Riječkom korpusu JNA koji su delili Sloveniju po zoni odgovornosti. Većina od tih tenkova bila je u veoma lošem stanju i pretio im je otpis. Prvi konkretni koraci napravljeni su 1994 godine, dok je besneo građanski rat u Hrvatskoj i Bosni. Slovenija je u zajedničkoj saradnji sa Izraelom odlučila da modernizuje 60 tenkova T 55 koji su ostali od bivše JNA posle povlačenja oktobra 1991, ali je sa završetkom ratova na Balkanu ta cifra smanjena na 30 primeraka 1995. uključujući i dva školska tenka tj. tenka za obuku posada tkz. mobilni simulator.

Slovenija je sa izraelskom kompanijom Elbit sistem potpisla ugovor o modernizacij tenka, a krajnji rezultat posle dugotrajnih ispitivanja bio je uvođenje tenkova januara 2002 godine u operativnu upotrebu i njihovo penzionisanje 2005 godine i povlačenje u stratešku rezervu na uštrb okolpnih točkaša Patira.

Zajednički jezik pronađen sa Izraelcima, koje embargo na uvoz naoružanja i vojne opreme nije preterano opterećivao. Prvi koraci su napravljeni tako što je odsečena cev kalibra 100 mm izvršeno peskarenje, a onda se pristupilo modernizaciji tenka ugradnjom nove opreme. Prvi protitp tenka je testiran u pustinji Negev u Izraelu i na poligonu Bač na Primorskoj. Sva testiranja se uspešno obavljena, a posebno se odlično pokazao top. Međutim slovenački mediji za razliku od vojske nisu bili nimalo naklonjeni ovom tenku, pa su ga znali poprilično da potkače i o njemu su često znali negativno da pišu.

Posle silnih peripetija 30 tenkova uključujući i dva vozila za obuku predata su 2002 na svečanoj ceremoniji 74. okmb „Kleščmani“ u Mariboru. Ti tenkovi su korišteni sve do 2006. godine kada je krenula reorganizacija, a taj bataljon prefiks oklopni ukinuti i preimenovan u pešadijski puk.

Slovenci su svoje M-55 S modifikovali po nekoliko osnovnih karakteristika vatrena moć, oklopna zaštita i pokretljivost. Upornim i istrajnim radom dobijen je tek koji može da se nosi sa tenkovima poput T-72 i M-84. Vatrena moć tenka poboljšana je uklanjanjem sovjetskog topa kalibra 100 mm i ugradnjom izraelskog kalibra 105 mm koji je baziran na britanskom L7, a koristio se na prvim serijama izraelskog tenka Merakava Mk1 i Mk2. Tim topom su inače ratovali tenkovi 211. oklopne brigade Izraelske vojske pukovnika Elija Geve protiv Sirijaca u Libanu 1982. Tenkovi imaju slovenački sistem za upravljanje vatrom SUV SGS-55 slovenačke kompanije Fotona. Komandir tenka dobio je osmatračku spravu COMTS-55, dok je vozač opremljen Fotoninim periskopom CODRIS za dan i noć, što je ostavljeno u tenku.

Oklopna zaštita tenka poboljšana je ugradnjom eksplozivno -reaktivnog oklopa Super Blaser firme Rafael koji je povećao nivo zaštite tenka od kumulativnih projektila i protivoklopnih raketa.

Na M-55S1 reaktivni oklop sastoji se od ploča sa eksplozivom postavljenih na čeonu i bočnu stranu tela tenka. Težina dodatnog oklopa je 4 tone, a težina tenka porasla je sa 36 na 40 tona. Tenk je zadržao postojeći motor jačine 500 KS mada postoji opcija sa motorom od 600 KS.

Cena projekta iznosila je 53,3 miliona evra ili oko 100 miliona tadašnjih maraka.

Ulazak u NATO i savet američkih generala da se odreknu usluga ovog tenka naterale je Slovence da ih penzionišu konzerviraju i uskladište u Pivki 2003 godine, gde samuju u hangarima, a samo jedan se nalazi u Vojnom muzeju u istoimenom gradu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare