POVERENIK ZA PRAVOSUĐE EU: Od početka rata u Ukrajini Rusiji zamrznuta ruska imovina 17 milijardi evra! 90 ljudi na listi

Poverenik Evropske unije (EU) za pravosuđe Didije Rejnders izjavio je danas da je EU od početka invazije Rusije na Ukrajinu, 24. februara, zamrzla rusku imovinu u ukupnoj vrednosti od oko 17 milijardi evra.

„Do sada je zamrznuta imovina 90 ljudi, više od 17 milijardi evra u sedam zemalja članica, od čega 2,2 milijarde evra u Nemačkoj“, precizirao je Rejnders u intervjuu medijskoj grupi Funke.

Ukoliko je reč o novcu koji potiče od kriminala, a zaplenila ga je EU, moguće ga je prebaciti u kompenzacioni fond za Ukrajinu, prokomentarisao je Rejnders zahteve Kijeva da se sredstva zaplenjena Rusiji transferišu za poratnu obnovu Ukrajine, ali i ocenio da je zaplenjena svota daleko od dovoljne za finansiranje rekonstrukcije.

EU je u julu, prema tadašnjoj izjavi Rejndersa, u pet članica imala zaplenjeno 13,8 milijardi evra sa računa oligarha „i drugih entiteta“, u pet zemalja.

U Međunarodnom krivičnom sudu bi do kraja godine mogla početi suđenja za ratne zločine u Ukrajini, najavio je Rejnders u razgovoru za Hamburger abendblat i dodao da tužioci, ako žele, „mogu da počnu na najvišem nivou“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare