RUSKI AMBASADOR U VAŠINGTONU: Američke vlasti treba svo nuklearno oružje da iz Evrope da vrate u zemlju i eliminišu sva skladišta

Američke vlasti treba da vrate svo nuklearno oružje stacionirano u inostranstvu u svoju domovinu i eliminišu infrastrukturu za njegovo skladištenje i upotrebu, rekao je Anatolij Antonov, ruski ambasador u Vašingtonu.

„Još jednom pozivam Vašington da vrati svo nuklearno oružje raspoređeno u inostranstvu na nacionalnu teritoriju, da eliminiše stranu infrastrukturu za njihovo skladištenje i održavanje. Osim toga, da prekine praksu testiranja upotrebe takve municije uz učešće vojnog osoblja ne- nuklearne države u okviru NATO „zajedničkih nuklearnih misija“ suprotno osnovnim principima NPT (Ugovor o neširenju nuklearnog oružja. – pribl. ur.)“, rekao je Antonov.

Tako je prokomentarisao objave u lokalnim medijima prema kojima SAD mogu da smanje vreme isporuke Evropi prvih modernizovanih nuklearnih bombi B61-12. Prema rečima ambasadora, zbog svoje blizine granicama Rusije, B61-12 dobijaju strateški značaj, uprkos ograničenoj moći i pokušajima Amerikanaca da ih svrstavaju u taktičku klasu.

Diplomata je naglasio da ruski arsenal naoružanja slične klase ne predstavlja pretnju za SAD, uprkos „spekulacijama“ da je višestruko veći od američkog.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare