ATOMSKE BOMBE NA GRANICI SA RUSIJOM? Zapad doprema nuklearke u Finsku

Atomske bombe NATO pakta biće raspoređene u Finskoj, na samoj granici sa Ruskom Federacijom, čim procedura prijema te zemlje u Severnoatlantski vojni savez bude okončana.

Zvaničnici Alijanse, kako tvrde mediji, insistiraju na tome da na finskoj teritoriji instaliraju baze sa nuklearnim naoružanjem, koje će biti upereno ka Moskvi. Iako su vlasti u Helsinkiju prethodno obećale svojim građanima da u toj zemlji neće biti NATO trupa – a pogotovo ne atomskih bombi – izvori navode da je cilj prijema Finske u vojni savez samo da bi se zapadne nuklearne glave dodatno približile ruskoj teritoriji.

Finski dnevni list „Iltalehti“, pozivajući se na dobro obaveštene spoljnopolitičke i bezbednosne izvore, piše da su tamošnje vlasti pripremile nacrt zakona o članstvu u NATO, koji, suprotno ranijim najavama, ipak dozvoljava raspoređivanje atomskog oružja u toj zemlji. Nacrt zakona je već napisan i u naredne dve nedelje trebalo bi da bude poslat skupštini na usvajanje.

Prekršeno obećanje

Finske vlasti prethodno su obećale svojim građanima da u toj zemlji neće biti NATO trupa, a pogotovo ne atomskih bombi

U tom dokumentu je decidirano navedeno da je „nuklearno oružje važan deo odbrambenog sistema NATO od zvanične Moskve“, te da Finsku ne bi ni bilo moguće zaštititi od Rusije ukoliko njen vazdušni prostor ne bi kontrolisali „bombarderi naoružani nuklearnim bojevim glavama“.

SAD u Evropu šalju moderne nuklearne bombe

Sjedinjene Američke Države planiraju da do decembra ove godine u NATO baze u Evropi dopreme nuklearne bombe poslednje generacije, saznaju mediji u Vašingtonu. Iako je prethodno bilo planirano da se unapređeni, navođeni projektili sa nuklearnim bojevim glavama „B61-12“ instaliraju na evropskom kontinentu tek na proleće sledeće godine, Bela kuća je odlučila da požuri sa njihovom isporukom.

– U nacrtu zakona jasno piše da nema nikakvih ograničenja u vezi sa raspoređivanjem nuklearnog oružja na teritoriji Finske. Naprotiv, u njemu je napisano da je nuklearno naoružanje od ključnog značaja za odbranu NATO članica od napada iz Ruske Federacije, te da bi i Finska bila potpuno bezbedna samo ako bi u toj državi bile otvorene baze sa bombarderima, koji mogu da nose nuklearne bojeve glave – rekao je neimenovani izvor „Iltalehti“.

To je u potpunoj suprotnosti sa prethodnim obećanjima finske premijerke Sane Marin, koja je u više navrata izjavljivala da zvanični Helsinki, čak i ako uđe u Severnoatlantski vojni savez, „neće dozvoliti otvaranje NATO baza na teritoriji Finske, kao ni raspoređivanje atomskih bombi“. Ona je rekla da se ta tema „nije ni pominjala na sastanku finskih i NATOe zvaničnika“, jer ostale članice pakta „dobro znaju“ da Helsinki ne želi nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare