Velika promena u Nemačkoj: Sprema se legalizacija prodaje i konzumacije kanabisa, ali pod određenim uslovima

Nemačka vlada planira legalizaciju prodaje i konzumacije kanabisa, a prema planovima koji su predstavljeni danas u Berlinu trebalo bi da dozvoljena količina bude do 30 grama.

– Odrasli će ubuduće smeti da kupuju i poseduju količine do 30 grama kanabisa, a u ograničenoj meri će biti dozvoljen i uzgoj za lične potrebe – rekao je ministar zdravlja Karl Lojterbah prilikom predstavljanja predloga zakona, Prenosi Republika

Nacrt zakona predviđa prodaju kanabisa „za uživanje“ u specijalizovanim ovlašćenim prodavnica, a kasnije i u apotekama. Prodaja bi bila dozvoljena samo punoletnim osobama.

Prema rečima ministra, cilj zakonske inicijative savezne vlade je potiskivanje ilegalnog tržišta.

– Broj konzumenata i količina THC-a u ilegalnom kanabisu su u porastu. Vlada želi da potisne crno tržište i dekriminalizaciju kanabis scene što bi moglo da dovede do bolje zaštiti mladih i dece – rekao je Lojterbah, prenosi Jutarnji list.

On je dodao da je nacrt zakona prvo poslat Evropskoj komisiji koja bi trebalo da proveri da li se ovaj zakon kosi sa pravnim sistemom EU.

Ako se pokaže da bi Nemačka donošenjem zakona mogla da rizikuje tužbu pred Sudom pravde EU, zakon će biti šromenjen.

Do sada su u Nemačkoj legalni pristup kanabisu imali samo teško oboleli pacijenti.

– Uvodimo kontrolisano izdavanje kanabisa odraslima u svrhe uživanja u licenciranim prodavnicama – stoji u koalicijskom ugovoru nove nemačke vlade koju čine socijaldemokrati, zeleni i liberali.

Ideja je da marihuana bude kvalitetna, da se zaštite konzumenti i uguši crno tržište.

Zagovornici legalizacije kažu da bi čista marihuana, s tačno određenim udelom THC-a, znatno smanjila rizike po zdravlje. Kažu i da bi mladi otvorenije mogli u školi i kod kuće da govore o kanabisu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare