TJERI MARIJANI, POSLANIK U EP, BRANI BEOGRAD! Srbija odbija da se potčini – To je veoma hrabro!

Tjeri Marijani, francuski poslanik u Evropskom parlamentu, izjavio je da ‘izrazito poštuje stav Srbije da se ne potčini Evropskoj uniji i ucenama da uvede sankcije Rusiji’!

Marijani, koji pripada grupaciji ‘Identitet i demokratija’ u Francuskoj, upozorio je da Brisel ucenjuje svakoga ko nije saglasan sa stavovima Evropske unije, što nikako nije dobro.

Opomena

Ovo što je francuski parlamentarac izjavio jeste i opomena Srbiji, jer čak i ako bismo pristali na sve uslove EU, mi bismo samo postali zemlja sa bitno smanjenim suverenitetom“
Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije

Marijani, koji pripada grupaciji ‘Identitet i demokratija’ u Francuskoj, upozorio je da Brisel ucenjuje svakoga ko nije saglasan sa stavovima Evropske unije, što nikako nije dobro.

– Imam veliko poštovanje prema stavu Srbije, jer ta država time zadržava svoje specifičnosti. Nedavno smo saznali da je procenat usklađivanja spoljne politike Srbije sa EU spao sa 60 na 45 odsto. Ja to zovem stopa potčinjenosti, a ne usaglašenosti. Evropa je godinama sanjarila, a danas otvoreno ucenjuje! U realnosti to uvek izgleda ovako: ‘Ako ne delite naš stav, nećete imati ni naše subvencije.’ Pozicija Srbije je veoma hrabra, jer ona samo želi da poštuje svoju istorijsku tradiciju i svoje nasleđe – poručio je Marijani.

Moj ugao

DARKO OBRADOVIĆ, CENTAR ZA STRATEŠKU ANALIZU

Izjava Tjerija Marijanija je izjava iz ugla individue na poziciji parlamentarca. Ona ne predstavlja stav EU, niti Francuske.

Komentarišući izjavu francuskog evroparlamentarca, nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da je to veoma ohrabrujuće, ali da u isto vreme predstavlja i neku vrstu opomene za našu zemlju.

– To što je Marijani izjavio za nas jeste ohrabrujuće, ali mislim da je to glas vapaja u pustinji. Marijani se inspirisao time da sloboda nema cenu i da sve što je manje od toga nije prihvatljivo za slobodne građane. Na drugoj strani, ovo je i opomena Srbiji. To znači da, ako bismo pristali na ucene, možda bismo ušli u EU, ali sa bitno manjim suverenitetom – upozorava Jovanović. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare