MILJKOVIĆ ZA GOVORNICOM: Detaljno se izjasnio o SVIM UBISTVIMA, mašini za mlevenje, FOTOGRAFIJAMA STRAVE, fizici…

U Specijalnom sudu u Beogradu danas se nastavlja suđenje Veljku Belivuku i ostalim optuženima za sedam ubistava i druga teška krivična dela.


Posle završetka iznošenja odbrane Marka Miljkovića, sudija je odredila pauzu u trajanju od 40 minuta. Posle pauze, odbranu bi trebalo da iznosi Miloš Budimir, a potom njegov brat Marko.

11.13 – Miljković čitao delove iskaza svedoka saradnika

Miljković je počeo da čita delove iskaza svedoka saradnika, uz opasku da će „sada da poentira“.

– Svedok saradnik Bojan Hrvatin, koji sam kaže da je namestio Gorana Veličkovića, kaže ne može da se seti prezimena, pa sudija toliko je bio u medijima, da mislim da mu i moja deca znaju prezime – smejao se za govornicom Miljković.

Na isti način je čitao i iskaz svedoka saranika Nikole Spasojevića a potom završio izlaganje:

– Ja sam završio, za sada neću odgovarati na pitanja. U stvari, neću nikada odgovarati na pitanja, ako nam se ne dostave obdukcioni zapisnici – aludirao je Miljković ponovo da ne veruje da su nestali mrtvi.

Podsetimo, i tokom uvodnog izlaganja, pre početka javnog suđenja, Miljkvoić je iznosio tezu da „nema tela, nema dela“, a poruke slične sadržine navodno su presretnute i u skaj komunikaciji između pripadnika kriminalne grupe.

11.01 – Izlaganje o drugoj optužnici

Marko Miljković, posle duže od sat vremena izlaganja, nakon iznošenja odbrane na prvu optužnicu, prešao je na izglanje o drugoj optužnici, kojom su kriminalnoj grupi na teret stavljena ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Na početku je naveo da je neverovatno da su Senad Rešović i Vladimir Grek, koji su bili njegovo obezbeđenje uhapšeni naknadno.

– Imam pravo na obezbeđenje, ako se osećam ugroženo – rekao je on.

Mitić je, podsetimo, otet prema optužnici kod Ambasade SAD.

– Svi znamo gde je američka ambasada, kako to da nema snimka sa kamera, da vidimo gde smo ga oteli, kako smo ga oteli, ko je preterao taj njegov auto „hondu“ – rekao je Miljković i ponovo se pozvao na članove zakona, tvrdeći da Mitić nije mrtav.

– Ja nikome ne verujem na reč da je neko mrtav – dodao je.

Kada je u pitanju ubistvo Gorana Mihajlovića, naveo je da ne piše kako je na prevaru otet i dodao da on veruje da je „teleport“.

– Kažu nađena mašina za tabletiranje Gorana Mihajlovića, nek nam dostave vlasnički list – ironičan je bio Miljković, i iz osmeh komentarisao navode optužnice i svedočenje svedoka saradnika, da su Mihajlovića „otrovali nepoznatom supstancom“.

– Ja za takvu supstancu ne znam, pozvaću se opet na članove zakona – ironično je uz osmeh rekao on.

Miljković se ponovo pozvao na slučaj Marine Andrejić, koja je oslobođena za ubistvo sina Đorđa.

– Ako su mogli da nateraju jednu majku da prizna ubistvo deteta, šta mogu tek ostale – rekao je on aludirajući na iskaze koje su dali svedoci saradnici.

10.50 – Ubistvo Ljepoje i silovanje na stadionu Partizana

Miljković je prešao na izlaganje o ubistvu Milana Ljepoje, kog su navodno likvidirali jer je učestvovao u pokušaju ubistva Radoja Zvicera u Ukrajini.

Inače, i Miljković je ranije u izlaganju potvrdio da su pred hapšenje boravili u gostima kod Zvicera u Crnoj Gori.

– Čitao sam optužnicu za pokušaj ubistva Zvicera, Ljepoje tu nema, ne znam odakle to tužilaštvu. Vratiću se na snimak iz Ritopeka, na kom se vidi da kao Ljepoja ulazi u kuću, zašto nisu upali? To se nije desilo – rekao je najbliži saradnik Veljka Belivuka, koji je za razliku od njega, odlučio da govori o svim zločinima koji im se optužnicom stavljaju na teret.

Miljković je danas progovorio i o silovanju I.S. na stadionu Partizana. Naveo je na početku izlaganja da je on čovek koji je „zadovoljavao kamiondžije za 1.000 dinara“, i da je manipulativan.

– Videćete kako konfuzno priča, ne zna ni ko ga je silovao, ni kada se to desilo. Ja verujem da bi se svako sećao mučenja koje je trajalo tri dana, a on se ne seća. Sramotno je da se izjašnjavam na to da je nas 14 tuklo i silovalo – izjavio je Miljković.


Kada je u pitanju deo optužnice koji se odnosi na prodaju droge na stadionu, Miljković je rekao da je nemoguće da su oni, kao tako organizovana kriminalna grupa, a da se oni bave sa 100 grama trave.

10.40 – O svedocima saradnicima

– Taj Ritopek je tu u okolini Beograda, nije moguće da se kuća snima, da se vidi da Milan Ljepoja ulazi, evo ja ne mogu da shvatim to i dan danas zašto puštaju da navodno ubijemo Ljepoju. Nama on nije smetao. Valjda je logično da tužilac kaže „upadajte, hapsite ih“, zašto nisu reagovali i kada je prijavljen nestanak Ljepoje – izjavio je optuženi, pokušavajući da ospori izjave svedoka saradnika koji su do detalja priznali da je najmanje sedam osoba ubijeno u kući strave u Ritopeku, među kojima su i oni za koje je Miljković danas izjavio da su verovatno pobegli i sklonili se negde.

Potom je nastavio o Spasojeviću.

– Nikola Spasojević mislim nije ni svestan šta je potpisao. Pozvaću se na član 321, da vidimo da li je on svestan šta je izjavio, šta je potpisao. Za Nikolu Mitića piše da je samo nešto krečio, pominje neku fontanu. Nema svest koje su posledice onoga što je potpisao. Lalić vam je sedam puta rekao da nije kriv, a onda je kada je ušao ovde klimnuo tužiocu, vidi se to na snimku. Baš me zanima da li bi Lalić, da nije izašao iz pritvora, danas ovde rekao da je kriv ili da nije kriv – pokušao je da ospori i iskaze trojice svedoka saradnika.

Potom je prešao na ubistvo Radojević Zdravka, za kog se navodi da su ga na prevaru namamili.

On je naveo da ništa o tome što o ubistvu Radojevića piše u optužnici nije tačno.

– Opet se pozivaju na fotošopirane slike, kao fingirali smo pucnjavu. Radojević je pucao na Marka Budimira, njegova supruga kaže da je slomila njegov telefon i bacila, zašto, zato što je znala šta je uradio. Pokušavaju da nam dokažu koristoljublje, kažu da smo mu oteli neka kola. Sudija, ja sam više puta išao sa njim na Dorćol, pa kako on kao nezaposlen može da ima kola od 200.000 evra. Moja supruga može da vam kaže da sam vlasnik Beograda na vodi, ali nisam – tvrdio je on i dodao da je tražio da se pokrene finansijska istraga i za oštećene.

– Sudija, tužilaštvo kaže da su oni pripadnici druge kriminalne grupe, ali ne piše koje. Verovatno misle na škaljarski klan, ali mi smo istraživali, nigde nismo našli vezu sa drugom grupom, takvih dokaza nema – naveo je on i dodao da o alibiju neće da priča.

– Ja znam da u tom periodu, ni prethodnom, nisam nikoga ubijao. Sada da se izjašnjavam o datumima, alibiju, neću i ne znam. Neka tužilašto sazna gde sam bio.

10.20 – Miljković o Ritopeku i ubistvima

U nastavku iznošenja svoje odbrane, Miljković je naveo da oružje u kući u Ritopeku nije njihovo, tvrdeći da im je industrijsku mašinu za mlevenje mesa podmetnula policija, koja je posle hapšenja kriminalne grupe čuvala kuću strave.

– Krenuću sada sa ubistvima, Aleksandar Gligorijević, za njega se ja ne teretim, ali sam tražio da me optuže i za to, za sve za šta su dali novinarima. Jedva sam se izborio sudija da me optuže za ovih šest ubistava. Ja ne kažem da sam krv, želim da dokažem da sam nevin. Piše u optužnici da je hteo da se sveti nekim snajperom, i da smo ga ubili. Kako je došlo do ubistva, ako je došlo. Treba da imamo dokaz, obdukcioni zapisnik, kako da znamo da je mrtav. Ima kao neki DNK trag, evo pitam vas, da li DNK može da dokaže kako je došlo do smrti – rekao je Miljković.

– Prebaciću se sada na mašinu, mora da bude veštačena. Možemo samo da verujemo na reč Bojanu Hrvatinu koji je završio samo osnovnu školu, a vidimo da je u ulozi patologa opasan, pa je i mašinski inženjer. Ja mu ne verujem, a ne možete ni vi. Apelujem na vas, moramo da vidimo, ko je doneo tu mašinu, ko je kupio, za koju namenu, kako je dovezao, da li je radila. Ne može tako, kao što ne može ni sutra da ubace pušku u vaš stan i kažu vaša je – obratio se sudiji Miljković.

Potom je prešao na iznošenje odbrane za ubistvo Gorana Veličkovića Goksija.

– Ne znamo ni kada ni kako je uhapšen taj Hrvatin (svedok saradnik Bojan Hrvatin prim. aut), kako tog opasnog ubica nije opservirala policija. Jelena Veličković i njena advokatica su nam rekle da je Goran Veličković, koji je višestruki povratnik, nosio pištolj jer se osećao ugroženo od nas. Rekao sam advokatici da je to krivično delo, što je nosio oružje, i da je tako ugrožavao živote svih okolo i porodice, i ne možemo da tvrdimo da je on sada neki svetac i da je čudno što je nestao. Tražim obdukcioni zapisnik, a Jelena Veličković kako može da nam bude kredibilan svedok, kada je tri puta menjala iskaz. Ponoviću, nemamo nikakve veze sa ubistvom Gorana Veličkovića, nikakav problem sa njim nismo imali – rekao je Miljković u svoju odbranu.

Potom je prešao na iznošenje odbrane za sledeće ubistvo koje im se stavlja na teret, brutalnu likvidaciju Lazara Vukićevića. Naveo je da je u to vreme bio u Crnoj Gori.

– Zakon fizike to ne dozvoljava, kako smo mogli da budemo u isto vreme na dva mesta. Tužilaštvo iz Crne Gore kaže da smo bili tamo, a ovo tužilašto da smo bili ovde. Svi telefoni oduzeti od nas, nemaju nikakve veze sa telefonima za koje tvrde da su naši u predmetu. Tužilaštvo tvrdi da postoji snimak da je Vukićević ušao u auto Nemanje Đurića, ja takav snimak nisam video. Ne postoji ni jedan snimak, kamo li snimak ubistva ili mlevenja. Vidimo da su nas duže opservirali, ali toga nema. Ima naše privatnosti, ali nema krivičnih dela – pričao je Miljković i zatražio veštačenje, pozivajući se na članove zakona.

Ponovo je pred sudom naveo da bez veštačenja sud ne može da utvrdi da li su osobe čije im se likvidacije stavljaju na teret, zaista mrtvi.

9.55 – Veće odbilo predlog advokata, Miljković nastavio sa iznošenjem odbrane

Advokat Vladimir Petrović zatražio je da se svedoci saradnici Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević udalje iz sudnice, jer to što su sklopili sporazum o svedočenju sa tužilaštvom, kako je naveo, oni sada treba da svedoče.

Sudsko veće izašlo je iz sudnice, kako bi odlučilo o ovom predlogu.

Veće je brzo donelo odluku, kojom je odbilo predlog advokata Marka Miljkovića. Kako je sudija navela, i pored sporazuma o svedočenju, saradnik se udaljava pošto iznese svoju odbranu, do tada će trojica svedoka saradnika sedeti u sudnici

Miljković se ponovo vratio za sudsku govornicu.

– Zamolio bih moje branioce da me više ne prekidaju. Hvala – rekao je pre nego što je nastavio sa izlaganjem.

– Za mene skaj komunikacija kao dokaz ne postoji. Vidim da papir trpi sve, ne mogu da se izjašnjavam na nešto što ne postoji – rekao je govoreći o optužbi da su on i Belivuk formirali kriminalnu grupu.

– Kada smo bili na slobodi i kada je počelo pisanje o nekim odsečenim glavama i fudbalskom terenu, nisam mislio da se to odnosi na nas. Bili smo tu, nismo pobegli – rekao je on.

Sudija Vinka Beraha, prekinula je izlaganje Miljkovića, jer je kao i Belivuk počeo sa uplitanjem politike u političara u svoju odbranu za sedam teških ubistava.

Sudija: Kakve to veze ima sa predmetom optužbe?

Međutim, na pitanja sudije Miljković nije želeo da izgovara, nastavio je sa svojim izlaganjem.

9.48 – Miljković za govornicom

Sudija je pozvala Marka Miljkovića, drugooptuženog da izađe za sudsku govornicu, pošto je Veljko Belivuk u ponedeljak završio sa iznošenjem svoje odbrane.

Međutim, za reč se javio Belivuk koji je zatražio da dopuni iznošenje svoje odbrane. On je u pratnji zatvorskih stražara izašao za govornicu i rekao da ipak nema šta da dopuni.

– Ne razumemo se preko stakla, dopuniću sigurno u narednom periodu, kada čujem svedoke okrivljene, za sada ništa – rekao je Belivuk.

Za govornicu je potom izašao Marko Miljković, u plavom džemperu, i papirima u rukama, okružen zatvorskim stražarima.

– Ostajem pri svemu što sam rekao. Odmah na početku, mogu da pročitam zapisnik o saslušanju okrivljenog saradnika, Nikole Spasojevića. Poentiraću na kraju. Imam samo beleške, neću čitati – rekao je na početku Miljković, prenosi Kurir, pa nastavio:

– Tužilaštvo u tački 1. tvrdi da smo se Veljko i ja udružili i osnovali kriminalnu grupu, nigde u optužnici nisam našao kako smo se udružili – počeo je izlaganje Miljković, ali ga je prekinuo njegov advokat Vladimir Petrović i zatražio da se svedoci saradnici Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević udalje iz sudnice, jer to što su sklopili sporazum o svedočenju sa tužilaštvom, kako je naveo, oni sada treba da svedoče.

– Lica koja svedoče, ne mogu da prisustvuju iznošenju odbrane okrivljenih i ne mogu da slušaju – rekao je Petrović.

9.39 – Sudsko veće u sudnici

Sudsko veće upravo je ušlo u sudnicu i sudija Vinka Beraha počela je sa prozivkom optuženih i njihovih advokata, kako bi utvrdila da li su svi prisutni u sudnici, kako bi ročište moglo da počne. U boksu za optužene javili su se Veljko Belivuk, Marko Miljković a potom i ostali optuženi.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare