Kremlj demantuje da koristi iranske „kamikaze“: „Rusija koristi dronove domaće proizvodnje“

Rusija koristi bespilotne letelice domaće proizvodnje, a pitanje o kupovini iranskih dronova trebalo bi da bude upućeno Ministarstvu odbrane, saopštio je danas porparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U avgustu je Vašington post objavio članak u kojem se navodi da Iran isporučuje dronove Rusiji, a kasnije su slične izjave dali i zvaničnici američke administracije, što je Peskov i tom trenutku odbacio kao lažne vesti, prenosi TAS S.

– Ne, nemamo takve informacije. Sredstva koja se koriste su ruska. Vi to znate. Imaju ruska imena. Sva druga pitanja možete uputiti Ministarstvu odbrane – odgovorio je danas Peskov na pitanje da li je Rusija kupila ili koristi iranske bespilotne letelice, prenosi Blic.

Krajem septembra iranski ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahian izjavio je da Teheran ne podržava nijednu stranu u sukobu u Ukrajini i da je protiv isporuke stranog oružja i Kijevu i Moskvi, navodi TAS.

Bela kuća je juče optužila Iran da iznosi lažne tvrdnje kada kaže da Rusija ne koristi iranske bespilotne letelice za napade na Ukrajinu.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da postoje „krupni dokazi“ o tome da Rusija koristi itanske dronove protiv vojnih i civilnih ciljeva u Ukrajini i da izgleda da Teheran razmišlja o prodaji više takvog oružja Moskvi, preneo je Rojters.

Poslednjih nedelja Ukrajina je prijavila više ruskih napada u kojima se koriste bespilotne letelice iranske proizvodnje, dok sa druge strane Iran negira da je isporučio dronove Rusiji, a Kremlj nije komentarisao navode Kijeva.

UDARNA VEST.RS

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare