ERDOGAN O GASNOM HABU: „Nema šta da se čeka“

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su on i ruski predsednik Vladimir Putin naložili delegacijama dve zemlje da brzo počnu rad na ideji gasnog haba u Turskoj.

 – Nema šta da se čeka – rekao je Erdogan.

 – Putin i ja smo naložili našim ministarstvima energetike da sprovedu zajedničko istraživanje. Oni će to uraditi. Tamo gde bude najbolje mesto, tamo ćemo i uspostaviti taj hab. Mi imamo nacionalni hab, ali sada će to biti međunarodni centar. Naše dve strane će se pozabaviti tim pitanjem i obavestiti nas, a onda ćemo učiniti sledeći korak. Nema potrebe da se čeka – rekao je Erdogan novinarima u avionu na povratku iz Astane gde je učestvovao na 6. Samitu o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji.

Drugi pišu

Kako je dodao, u razgovorima sa Putinom učestvovao je i direktor „Gasproma“ Aleksej Miler.

On je dodao da će Ankara preduzeti neophodne mere da se osigura bezbednost projekta gasnog haba.

 – Naravno, preduzećemo sve moguće korake u oblasti bezbednosti – rekao je turski lider.

Predsednik Rusije je nedavno rekao da bi Rusija mogla da premesti izgubljeni obim tranzita preko „severnih tokova“ u region Crnog mora, stvaranjem najvećeg „gasnog haba“ u Turskoj radi snabdevanja Evrope, ako za to budu zainteresovani ruski partneri.

 – Izgubljeni obim tranzita preko „severnih tokova“, koji prolaze po dnu Baltičkog mora, mogli bismo premestiti i u region Crnog mora, tako da to postane glavna maršruta za isporuke našeg goriva i prirodnog gasa u Evropu preko Turske, stvaranjem u Turskoj najvećeg gasnog haba za Evropu, ako su, naravno, za to zainteresovani naši partneri – najavio je Putin tokom „Ruske energetske nedelje“.

Dodao je i da ga je Putin informisao o tehničkim detaljima u vezi sa situacijom na Krimskom mostu.

 – Rusija i neke druge zemlje i dalje gaje poverenje prema Turskoj kada je reč o posredovanju u ukrajinskom konfliktu. Putin je podelio tehničke informacije sa mnom o Krimskom mostu. Zadovoljni smo što poverenje prema Turskoj postoji – zaključio je Erdogan.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare