EVO ŠTA SU KLJUČNI DOKAZI PROTIV BELIVUKOVOG KLANA, A NIJE SKAJ! Tužilaštvo smatra da ima dovoljno dokaza za jezive zločine 

Sudsko veće koje sudi Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim pripadnicima kriminalnog klana koji se tereti za sedam ubistava u Srbiji, silovanje, trgovinu drogom i držanje oružja, trebalo bi tokom naredne nedelje da saopšti koji će dokazi biti izvođeni tokom postupka.

Na pripremnom ročištu, podsetimo, tužilaštvo i odbrana najviše su se sporili o komunikaciji i fotografijama pribavljenim iz Francuske, ali i iskazima trojice svedoka-saradnika.

Međunarodna pravna pomoć

– Tužilaštvo je predložilo da se presretnuta Skaj komunikacija izvede kao dokaz koji je dobijen putem međunarodne pravne pomoći, navodeći da je ona pribavljena na zakonit način. Međutim, advokati odbrane, kao i sami optuženi, tvrdili su da je ovaj dokaz nezakonit i da ne može da bude korišćen tokom suđenja, kao i da evropski sudovi već odbacuju ovaj dokaz. Okrivljeni su čak otišli i korak dalje tvrdeći da su fotografije foto-montaža, a Belivuk se sudiji obratio rečima da „ako Skaj prođe, i ona može jednog dana da se nađe na optuženičkoj klupi“ – podseća sagovornik Kurira i objašnjava da u ovom predmetu još uvek nije doneta odluka o tome da li će Skaj biti korišćen kao dokaz.

Podsetimo, preko Skaja, aplikacije za koju su kriminalci verovali da je zaštićena i da niko ne može da je prati ili prisluškuje, Belivuk i Miljković su ostalim članovima grupe davali instrukcije, organizovali brutalne likvidacije i razmenjivali fotografije mučenja i kasapljenja žrtava u kući strave u Ritopeku. Na pojedinim fotografijama sa Skaja koje su dospele u javnost vidi se kako nasmejani poziraju pored krvavih žrtava.

– U suštini, praktično osim jedne nepravosnažne sudske presude, inspektoru Božidaru Stoliću, koji je osuđen zbog saradnje s Belivukovim klanom, u kojoj je sud prihvatio Skaj kao validan dokaz, sudska praksa o tom dokazu ne postoji. Međutim, treba naglasiti da u slučaju Belivuk Skaj i nije ključni dokaz.

Najvažniji dokaz u tom predmetu su iskazi svedoka-saradnika, i čak i da sud odbaci Skaj, njihova priznanja uz ostale materijalne dokaze mogla bi da budu dovoljna za presudu – otkriva naš sagovornik upoznat sa slučajem i dodaje:

Do detalja opisali sve

– Upravo na osnovu komunikacije sa Skaja koja je dostavljena Srbiji prikupljeni su svi drugi dokazi i ona je za to bila od velikog značaja. Tužilaštvo ima iskaze čak tri svedoka-saradnika, koji su do detalja opisali otmice, mučenja, ubistva, ali i način na koji su optuženi probali da se reše dokaza u slučaju sedam ubistava. Osim toga, tu su iskazi i drugih svedoka, zatim brojni materijalni i DNK tragovi, ali i fotografije i razgovori koje su pribavile naše bezbednosne službe na terenu – otkriva izvor Kurira i zaključuje:

– Sa Skajem ili bez Skaja, tužilaštvo ima dovoljno dokaza.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare