Moguće odlaganje grejne sezone u Beogradu za nekoliko dana, ali uslovi za to su strogo propisani

Kao i svake godine predviđen početak grejne sezona je 15. oktobar, ali je gradski menadžer Beograda Branislav Čučković rekao da može biti pomeren

Prethodnih dana mnogi građani su se žalili na hladne domove, pre svega zbog veoma niskih jutarnjih temperatura, dok se za narednih nedelju dana najavljuje pravo Miholjsko letokoje će potrajati do sredine ovog meseca, tako da se mnogi pitaju da li će zvanična grejna sezona početi kako je predviđeno 15. oktobra, ranije ili možda čak i kasnije.

U Beogradu, kao i u većini gradova u našoj zemlji, s početkom ovog meseca su počele i funkcionalne probe koje su trajale do juče.

– Funkcionalne probe nisu takozvane tople probe i ne podrazumevaju početak isporuke toplotne energije potrošačima. One predstavljaju proveru rada sistema u hladno-dinamičkom režimu, a ne u režimu zagrevanja stambenog i poslovnog prostora – istakli su iz “Beogradskih elektrana”.

Ipak, pre desetak dana izvršna direktorka za proizvodnju toplotne energije JKP “Beogradske elektrane” Ivana Kalanja izjavila je “da je zvaničan početak grejne sezone 15. oktobar, ali da je to preduzeće od 1. oktobra u stanju pripravnosti”.

– Funkcionalne probe su od 1. do 10. oktobra. Ukoliko se u tom periodu stvore uslovi, u skladu sa odlukom, palimo kotlove i počinjemo sa isporukom toplotne energije – rekla je Kalanja za RTS.

A da li ima ili nema potrebe zavisi od spoljne temperature, prognoze meteorologa, ali i – matematike. Prema važećim gradskim odlukama, grejna sezona traje od 15. oktobra do 15. aprila, uz mogućnost da u slučaju niskih temperatura, grejanje bude uključeno u periodu od 1. do 14. oktobra, odnosno od 16. aprila do 3. maja.

Kako izračunati?

Prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, tačnije u njenom članu 43, jasno stoji:

– Od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila od 3. maja objekti će se grejati u dane za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temepraturu 12 stepeni Celzijusove skale ili nižu.

Da bi grejanje krenulo pre 15. oktobra, neophodno je da srednja dnevna temperatura bude ispod 12 stepeni. To, međutim, ne znači da je dovoljno da ujutro bude sedam, osam ili devet stepeni… Naime, srednja dnevna temperatura se računa po sistemu T u 7.00 + T u 14.00 + 2xT u 21.00 i onda sve to podeljeno sa četiri. Dakle, ona izmerena rano ujutro, pa ona u 14 časova i konačno u 21 sat, a njihova prosečna vrednost daje tu kritičnu brojku od koje zavisi kada će radijatori u domovima širom Srbije biti topli.

Ipak, prema poslednjim prognozama meteorologa, po svemu sudeći neće biti potrebe za raniji početak grejne sezone. Da bi zbog nešto viših temperatura mogao da bude čak i pomeren početak grejne sezone najavio je gradski menadžer Beograda Miroslav Čučković.

– Grejna sezona će početi 15. oktobra, ali je moguće odlaganje od nekoliko dana ukoliko dani budu topliji – rekao je Čučković za RTS i dodao “da će temperature u stanovima tokom zime biti kao i prethodnih godina”.

Odluka o snabdevanju toplotnom energijom tačno predviđa i ove situacije.

 Prekid grejanja se vrši kada temperature više od 15 stepeni traju duže od dva sata, a ponovna isporuka toplotne energije započinje kada je temperatura 12 stepeni ili niža. Prekid ne može biti kraći od četiri sata. Nema grejanja ako temperature više od 15 stepeni traju duže od 10 sati i kada je između 6.00 i 9.00 temperatura viša od 12 stepeni Celzijusa – stoji u ovom dokumentu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare