CRVENE POTERNICE! Interpol traga za čak 36 pripadnika kavačkog i škaljarskog klana, a pogledajte čije HAPŠENJE JE PRIORITET 

Iako je vest da je Radoje Zvicer, navodni vođa „kavčana“, ubijen u petak u Panami uzburkala strasti u podzemlju, ispostavilo se da to nije tačno, a da li se ovo lice s crvene poternice zaista nalazi u toj latinoameričkoj državi, nije poznato.

Pored toga što Zvicera, sudeći po dešavanjima u podzemlju, love pripadnici suprotstavljenog klana, za petama su mu i sve svetske policije

Naime, on se nalazi na Interpolovoj poternici, koju je za njim raspisala Podgorica, a pored njega na poternici je i Igor Vukotić, koji je, uz nedavno ubijenog brata Jovana, označen kao vođa škaljarskog klana. Inače, Interpol u ovom trenutku traga za ukupno 36 pripadnika kavačkog i škaljarskog klana, podaci su Uprave policije Crne Gore.

Ciljano traganje

– Interpol Podgorica raspisao je znatan broj međunarodnih poternica za članovima organizovanih kriminalnih grupa. Postoji 36 međunarodnih poternica za članovima ili licima koja se dovode u vezu sa dve organizovane kriminalne grupe iz Crne Gore („škaljarci“ i „kavčani“) – navodi crnogorski Standard, pozivajući se na izvor iz Uprave policije.

Oni navode i da je tokom ove godine, zahvaljujući aktivnom ciljanom traganju i međunarodnoj operativnoj policijskoj saradnji sa inostranim partnerskim službama, locirano i lišeno slobode osam članova dve kotorske organizovane kriminalne grupe.

Podsetimo, od 2021. godine do danas dva klana pretrpela su najviše udara. Naime, škaljarski klan je ostao bez vođa i nekoliko visokopozicioniranih pripadnika, koji su ubijeni, dok su vođe kavačkog klana uhapšene ili su u bekstvu. Pored toga, dosta njihovih članova našlo se i na udaru bezbednosnih službi.

Rat klanova, podsetimo, počeo je 2014. godine, zbog nestanka tovara kokaina iz jednog stana u Valensiji, nakon čega se do tada jedinstveni kotorski klan pocepao na dva tabora. Ovaj rat je do sada odneo više od 60 života, a likvidacije su se osim u Srbiji i Crnoj Gori događale i širom sveta.

– U međusobnom obračunu pripadnika ove dve grupe do sada je samo na teritoriji Crne Gore izvršeno 50 ubistava, od čega je rasvetljeno 27. Nakon ubistava pripadnika ovih organizovanih kriminalnih grupa u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Austriji, Nemačkoj, Španiji, Grčkoj, Južnoj Americi, Turskoj, broj ubistava koja su posledica njihovog sukoba još je veći – podaci su Uprave policije Crne Gore.

Dobra logistika

Kriminolog Dobrivoje Radovanović za Kurir kaže da kriminalci koji su u bekstvu imaju dobru logistiku.

– Pored dobre logistike i ljudi od poverenja, često menjaju svoje lokacije, lična dokumenta, a neretko je to slučaj i s njihovim fizičkim izgledom – stavljaju periku, bradu, šišaju se na ćelavo – kaže Radovanović i objašnjava da postoji razlika između bekstva od domaćih bezbednosnih službi, stranih službi i suparničke ekipe.

– Koliko god da mafijaši beže, pitanje je vremena kada će ih neko naći. Da li suparnici, da li policija – dodaje on.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare