Uvek su se preko leđa Srbije sudarali tuđi interesi, ali Vučić vodi politiku koja štiti SAMO SRPSKE! 

Vučić je mesecima upozoravao da nas već od polovine septembra čeka paklena jesen i da će biti stavljen u poziciju ogromnih političkih pritisaka

Ko su akteri ogromnih političkih pritisaka na šefa države Aleksandra Vučića da se jasno odredi da li je Srbija za zapadni blok protiv Ruske Federacije po pitanju rata u Ukrajini, svedoči poslednja reakcija američke ambasade u Beogradu.

Odbacujući navode srpskih medija da Vučić preživljava pakao zbog pritisaka koje mu zapadne zemlje serviraju svakog dana, i to samo zato što donosi odluke u skladu sa interesima našeg naroda, američka ambasada u Beogradu objavila je skandalozan post na kojem su hronološki nabrojana zbivanja u ratu u Ukrajini uz poruku: „Pritisak nije pakao. Ovo je pakao.”

UZELI SRBIJU ZA METU

Udarne vesti

Jasno je da je objava upućena srpskim vlastima, kao i da je američka ambasada poručila da to što je Srbija pritisnuta nije ništa u poređenju sa ratom u Ukrajini, iz čega se nameće logičan zaključak da naše državno rukovodstvo očekuju još snažniji pritisci.

Politički analitičari složni su da su velike svetske sile Istoka i Zapada uzele Srbiju za jednu od meta svojih međusobnih geopolitičkih obračuna, zbog čega se predsednik Aleksandar Vučić nalazi u nikad težoj poziciji političkog odlučivanja.

To potvrđuje i postupak ruske ambasade u Beogradu dan ranije.

– Bez preterivanja, zapanjeni smo neprimerenim izjavama ambasadora SAD u Srbiji Hila o rusko-srpskim odnosima… Tužno je posmatrati koliko nisko američka diplomatija može da padne da bi sprovela zadatke nametanja suverenim državama stava Vašingtona o „jedinstvu u rusofobiji”, zamene međunarodnog prava „poretkom zasnovanim na pravilima”, povoljnim samo za SAD, i širenja – na osnovu nefer konkurencije – tržišta za američke energente, koji svakako zaostaju za ruskim prirodnim gasom i u ceni i u kvalitetu – navela je ruska ambasada.

PAKLENA JESEN

Podsetimo, Vučić je mesecima upozoravao da nas već od polovine septembra čeka paklena jesen i da će biti stavljen u poziciju ogromnih političkih pritisaka. Da se pritiscima služi i Evropska unija pokazao je portparol EU Peter Stano, inače tvorac čuvene sintagme o „odgovornosti obe strane”.

On je poručio našoj zemlji da je pod prismotrom EU, a sve zbog potpisivanja benignog Plana o konsultacijama između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije koji su na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku parafirali Nikola Selaković i Sergej Lavrov.

Poslanik i član Predsedništva Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović ističe da ambasadori prelaze granice pristojnosti.

– Uvažena gospodo, kao narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije, moram vam reći da sve više prelazite granice pristojnosti. Mi razumemo da ste vi najveća sila, razumemo i neophodnost dobrih odnosa između naših zemalja, ali vi na ovaj način ponižavate Srbiju u kojoj ste gosti. Bilo bi daleko celishodnije da izađete iz uloge onih koji pokušavaju da se ovde nametnu kao okupacioni namesnici jer se nadam da vam je cilj koliko-toliko da popravite vaš loš kredibilitet koji inače imate kod srpskog naroda. Najljubaznije vas molim da prekinete sa ovakvim porukama – poručio je Đukanović komentarišući objavu Ambasade SAD u Beogradu.

SRBIJA HOĆE MIR

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije za Objektiv kaže da je pogrešno što pojedini faktori misle da Srbija reaguje na pritiske.

– Mi smo navikli u prethodnim vremenima da ambasadori stranih zemalja imaju značajno mesto u svim tim unutrašnjim dešavanjima vezanim za našu državu. Međutim, čini mi se da u značajnoj meri prelaze granicu prihvatljivosti i često otežavaju naše odluke. Srbiji niko ne treba da objašnjava šta je dobro za nju – ističe Miletić.

Srbiji nikada nije bilo lako kroz istoriju, uvek je bila Istok na Zapadu i Zapad na Istoku, uvek su se preko njenih leđa sudarali tuđi interesi, a narod je to plaćao glavama, poručuje u razgovoru za naš list šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov.

– Svi vidimo da se ništa ni danas nije promenilo, već da je možda najteža situacija od Drugog svetskog rata. Zato je važno da budemo svesni toga da je Srbija najvažnija, da vodimo politiku koja ne zastupa ničije interese, osim naših, srpskih, da sačuvamo ljude i državu u ovim teškim vremenima. Srbija ne izaziva krize, ne traži ratove, Srbija hoće mir, hoće da se razvija i da raste, Srbija želi više dece i bolji standard za svoje građane. Čvrsto sam uveren da će politika predsednika Vučića do toga i dovesti, uprkos svim teškoćama sa kojima smo suočeni. Ovo su vremena kada nam je više nego ikada potrebna hladna glava i mudrost da se provučemo neoštećeni između Scile i Haribde – zaključuje Jovanov.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare