U Crnoj Gori palo 50 žrtava KRVAVOG rata “škaljaraca” i “kavčana”: Evo kako je zadat NAJJAČI udarac 

Osam godina traje rat između pripadnika „škaljarskog” i „kavačkog” klana.

Tokom osam krvavih godina stradali su mnogi koji su u javnosti označavani kao pripadnici ove dve grupe nastale rascepom nekada jedinstvene kriminalne organizacije. Ipak, verovatno prvi put do sada, Uprava policije Crne Gore izašla je sa zvaničnim podacima o broju ubijenih i uhapšenih, kao i o svim detaljima vezanim za dve kriminalne grupe koje godinama izazivaju strah u državama na Balkanu, ali i širom Evrope.

SKAJ NAJZNAČAJNIJI UDARAC

Udarne vesti

Stav policije u Crnoj Gori jeste da je najjači udarac zadat ovim kriminalnim grupama otkrivanje Skaj aplikacije. Ta saznanja dovode do procesuiranja većeg broja lica, kidanja njihovih veza i otkrivanja njihovih članova i veza u državnim organima.

PROMENE NA VODEĆIM MESTIMA

Crnogorska policija je potvrdila i da je došlo do promena na mestima vođa ovih organizacija, što zbog poternica, što zbog ubistava, pa su pozicije preuzete od strane drugih visokopozicioniranih pripadnika.

Od 2019. do 1. septembra 2022, kako tvrdi Uprava policije Crne Gore, protiv 179 lica podneto je 328 krivičnih prijava, od toga 124 lica su u evidencijama registrovana kao članovi ovih kriminalnih grupa.

Uhapšena su, kako tvrde, 62 lica koja se u evidencijama policije vode kao članovi kriminalnih grupa, a u zatvorima u Crnoj Gori i inostranstvu nalaze se 34 lica.

36 POTERNICA

Kako je saopšteno, trenutno postoji 36 međunarodnih poternica koje je izdao Interpol Podgorica koje se odnose na članove ili lica koja se dovode u vezu sa pripadnicima ove dve organizacije.

Crnogorska policija tvrdi da je tokom 2022. godine locirano i lišeno slobode osam članova ove dve organizacije uz pomoć saradnje sa inostranim službama.

KOKAIN IZ JUŽNE AMERIKE, TRAVA IZ ALBANIJE

Dominantna aktivnost je krijumčarenje kokaina rutom Južna Amerika – Evropa.

Važan segment je i krijumčarenje marihuane iz Albanije u zemlje Evropske unije.

Kako tvrdi policija Crne Gore, ove dve organizacije ne spadaju u glavne distributere kokaina u svetu i Evropi, ali za ovo područje predstavljaju najveću pretnju.

RASVETLJENO 27 OD 50 UBISTAVA

Prema tvrdnjama crnogorske policije, u međusobnim obračunima pripadnika ove dve grupe, tokom poslednjih osam godina na teritoriji Crne Gore izvršeno je 50 ubistava, od čega je rasvetljeno 27.

Ubistva pripadnika ovih klanova u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Austriji, Nemačkoj, Španiji, Grčkoj i Južnoj Americi dovode do još većeg broja.

VRBOVANJE

I jedna i druga organizacija konstantno su aktivne kada je u pitanju vrbovanje novih članova.

Pomorce uključuju u poslove krijumčarenja narkotika morskim putem, a uvek traže i kurire koji vozilima krijumčare narkotike kroz zemlje Evropske unije. Ta lica su obično bez dosijea i poreklom su sa Balkana.

Ipak, u najvećoj meri nove pripadnike regrutuju po zatvorima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare