PREDSEDNIK VUČIĆ NA PRIJEMU POVODOM NACIONALNOG DANA KINE: Nismo ni sanjali koliko toga možemo da postignemo zajedničkim radom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanom prijemu u ambasadi Narodne Republike Kine u Beogradu povodom Nacionalnog dana te zemlje u Beogradu.

Ambasadorka Čen Bo je kao domaćin dočekala predsednika Vučića.

Vučić se potom obratio prisutnima.

„Čini mi se da pre 10 godina nismo ni sanjali koliko toga možemo da postignemo zajedničkim radom i saradnjom sa Narodnom Republikom Kinom. Beskrajno sam zahvalan Narodnoj Republici Kini na podršci koju pruža Kosovu i Metohiji u sastavu Srbije, našem teritorijalnom integritetu i tome što ta podrška nikada nije dovođena u pitanje. Želim uspeh narodu Kine i predsedniku Si Đinpingu, kojeg očekujem u poseti Srbiji, jer bi to bila velika vest i važna stvar za našu zemlju. U nama ćete uvek imati iskrenog prijatelja, a ja sam ponosan na naše prijateljstvo. Živela Kina! Živela Srbija!“, poručio je predsednik Vučić.

Prijemu koji je počeo intoniranjem himni Srbije i Kine, prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u vladi među kojima su Siniša Mali, Zorana Mihajlović, Nikola Selaković, Aleksandar Vulin, Tomislav Momirović, Nenad Popović, Irena Vujović, Nebojša Stefanović, Darija Kisić, Anđelka Atanasković, Maja Gojković, predsednik Nacionalnog saveta za kordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Nariodnom Republikom Kinom Tomislav Nikolić, i drugi.

Među zvanicama je i Ivica Dačić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Nacionalni dan Narodne Republike Kine je kineski dan državnosti, koji se proslavlja 1. oktobra, u čast godišnjice osnivanja NRK na Tjenanmenu 1949. godine proglasom Mao Cedung na trgu. Zvanično je proglašen Nacionalnim danom Kine 2. decembra 1949, a to je učinila Narodna političke konsultativna konferencija Kine, koja je u to vreme vršila funkciju ustavotvorne skupštine.

Od 1949. do 1959. velika vojna parada je organizovana svake godine povodom Nacionalnog dana, a nakon višegodišnje pauze, sledeća parada je organizovana 1984. Od 1999. godine parade se organizuju na svakih 10 godina, a od te godine Nacionalni dan je postao „Zlatna nedelja“ i čitava sedmica je neradna.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare