Lazovića čuvaju u ćeliji u Spužu, ne jede ni zatvorsku hranu: Strahuje da će ga otrovati?

Petar Lazović trenutno je najugroženiji “stanovnik” Istražnog zatvora u Spužu, zbog čega su službenici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) na oprezu, a hrana koju jede donosi se van zatvora, saznaju Vijesti.

Sagovornik iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija nezvanično je objasnio da to zahteva pojačane mere nadzora i kontrole svih njegovih aktivnosti – poput svakodnevnih izlazaka u krug za šetnju, sprovođenja do zgrade Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), ali i kontrole hrane koju jede.

Navodno, zbog bojazni da bi neko od pritvorenika mogao da otruje Lazovića, porodica tog pritvorenika svakodnevno mu donosi hranu.

Istovremeno, službenici obezbeđenja Istražnog zatvora preduzimaju sve mere da uhapšeni službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) ne dođe u kontakt sa pripadnicima dva kotorska klana – kavačkim i škaljarskim.

Iz UIKS-a nisu željeli da potvrde ta saznanja Vijesti, ali ih nisu ni demantovali.

Prema istim informacijama, Lazović je smešten u ćeliji površine osam kvadrata, koju deli sa uhapšenim nekadašnjim predsednikom Odbora direktora kompanije “13. jul Plantaže” Veselinom Vukotićem.

– Ta ćelija okrečena je dan pre nego su se njih dvojica smestili unutra, na metalnom krevetu na sprat – objasnio je isti sagovornik.

Drugi izvori Vijesti iz Istražnog zatvora tvrde da je Lazović iz karantina naručio renoviranje i opremanje sobe tehničkim uređajima, ali iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a demantovali su te navode.

Oni su objasnili da je Lazović u takozvanom karantinu proveo sedam dana, nakon čega je smešten u Istražni zatvor.

– Na taj način se po pravilu postupa sa svim novoprimljenim licima koja se u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija smeštaju zbog izvršenja mere pritvora.

”Bez privilegija”

– Nadalje, opremanje svake prostorije tehničkim uređajima u kojoj se smeštaju pritvorena lica ili se imaju smestiti ista, te uređenje sobe u slučaju smještaja pritvorenika P.L. urađeno je u standardnom postupku, i isti nije u privilegovanom položaju u odnosu na druga pritvorena lica. Nisu tačni navodi da je soba za potrebe ovog pritvorenog lica renovirana, jer isti ima uslove za smeštaj kao i sva druga pritvorena lica – odgovorili su iz UIKS-a.

Lazović je uhapšen 18. jula po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT). Dan kasnije, na graničnom prelazu Božaj, pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja lisice na ruke stavili su i Mojkovčaninu Radovanu Pantoviću.

Specijalni tužilac Zoran Vučinić uhapšenog tajnog agenta sumnjiči da je počinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, ali i da je kao član organizovane kriminalne grupe “Kavači” učestvovao u međunarodnom krijumčarenju kokaina, kao i da je odavao službene tajne vođi tog klana Radoju Zviceru.

Zbog sumnje da je deo te krimi-ekipe, SDT je izdalo i nalog za hapšenje službenika Uprave policije Ljuba Milovića, koji je u bekstvu.

U spisima SDT-a piše da su Lazović i Milović pratili članove škaljarskog kriminalnog klana koje je Zvicer stavio na listu za odstrel.

Navodno, oni su potencijalne žrtve nadzirali po Zvicerovom nalogu.

Lazovića, Pantovića, Milovića, Zvicera, Radoja Živkovića zvanog Žuti (36), Nikolu Spasojevića(43), Milana Vujotića (40) i Duška Roganovića(36) SDT sumnjiči da su članovi kriminalne grupe odgovorne i za međunarodni šverc kokaina.

U spisima SDT-a piše da su Lazović i Milović u drugoj polovini 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirao Zvicer – jedan kao službenik ANB-a na radu u Upravi policije, a drugi kao službenik UP.

– I u cilju realizacije kriminalnog plana prihvatili su da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, okrivljenog Zvicer Radoja, koja su im prenesena direktno ili preko drugih članova kriminalne organizacije – da prate pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije za koje je organizator odredi da se liše života i da o tome obaveštavaju organizatora i ostale članove kriminalne organizacije – piše u spisima tužilaštva.

Lazović je na saslušanju u SDT-u negirao optužbe, a njegova advokatica reagovala je ranije na navode koje su Vijesti prenele iz tužilačkih spisa, tvrdeći da je netačno da je on pratio pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare