ZARATILI BALKANSKI KLANOVI U KOLUMBIJI Sukob do smrti zbog kokaina? Šarićeva grupa, klan Amerika i Kekina grupa u međusobnom ratu

Kolumbijske vlasti otkrile su operacije tri balkanska kartela u ovoj zemlji. U pitanju su kriminalne grupe koje predvode Darko Šarić, Mileta Miljanić i Dejan Stojanović Keka i koje međusobno ratuju!

Džepovi korumpiranih službenika koji rade na kolumbijskim pristaništima i aerodromima pune se novčanicama koje plaćaju gangsteri s Balkana, čiji poslovi u Kolumbiji rastu zajedno s kokainom koji preplavljuje Evropu, navodi se u tekstu objavljenom na portalu „Elcolombiano“, prenosi Alo.

Prema podacima dobijenim iz policije i međunarodnih agencija za borbu protiv narkotika, ne radi se o jednoj organizaciji sa Balkana, već o skupu kriminalnih grupa, međusobno neprijateljskih.

– Klanovi su sastavljeni od trgovaca drogom i bivših vojnika s prostora bivše Jugoslavije. Zato ih i zovu jugomafijom. U Kolumbiji su otkrivene operacije tri kartela: grupe Šarić, grupe „Amerika“ i Kekine grupe – piše „Elcolombiano“.

Izvori ovog portala iz policije objašnjavaju da su balkanski karteli u Kolumbiji počeli da deluju „stidljivo“ u prvoj deceniji 21. veka, gotovo uvek u saradnji s italijanskim trgovcima drogom.

– U poslednjih pet godina oni su ojačali i sada šalju svoje delegate da direktno pregovaraju o proizvodnji, transportu i otpremi kokaina. Oni kupuju od disidenata Farijana, ELN-a, Klana del Golfo, „La Oficina“, Upravnog odbora za trgovinu drogom i nezavisnih mreža – navodi portal.

Kriminalci koji dolaze u Kolumbiju uglavnom su iz Srbije, Albanije, Hrvatske ili Bosne, a naseljavaju se u prestonicama kao što su Medeljin, Bogota, Kali, Barankilja i Kartagena. Predstavljaju se kao investitori, a zapravo koordiniraju poslove s narkoticima.

– Da bi izvukli drogu, radije iznajmljuju čarter letove na aerodromima u prestonicama ili je kamufliraju u kontejnere koji napuštaju luke Santa Marta, Barankilja i Kartagena – rekao je policijski agent za borbu protiv narkotika za ovaj list.

Jedan od tih „investitora“, koji se javno predstavljao kao naslednik lanca hotela u Holandiji, bio je i Crnogorac Ivan Armuš, koji je uhapšen aprila 2021. u Kartageni, nakon što je na njegovoj jedrilici otkriveno pola tone kokaina!

Izrešetan u automobilu

Kolumbijski mediji podsećaju na još neka ubistva balkanskih kriminalaca za koje se sumnja da su stradali u međusobnom ratu.

Bosanac Miro Rizvanović, zvani Rus, ubijen je 8. oktobra 2018. godine, u automobilu na periferiji Pereire. Rizvanović je sarađivao s klanom Del Golfo. Imao je devojku koja je radila za kolumbijsku policiju.

Šarićev klan

– Vođa je Darko Šarić, koji je prema podacima kolumbijske policije od 2009. sklopio saveze sa kartelom „Los Rastrohos“, a potom i s klanom Del Golfo. Zovu ga balkanskim Pablom Eskobarom, ne samo zbog njegove sposobnosti da proda tone droge, već i zbog mreže korupcije.Šarić je drugi put uhapšen 13. aprila u Beogradu, u akciji u kojoj su pali i njegov advokat i desetak saradnika, među kojima ima i policajaca.

Otrovan

U martu 2019. godine u Medeljinu je umro Srbin Vladimir Vidaković. Veruje se da su ga ubice otrovale. U delirijumu, on je otrčao na benzinsku pumpu i pokušao da popije benzin kako bi povratio otrov. Odveden je u bolnicu, gde je ubrzo preminuo.

„Ko stoji iza smrti balkanskih dilera droge? Vlasti i dalje nemaju sve odgovore, istina je da ulazak na konkurentno kolumbijsko tržište kokaina ima svoju cenu“, piše „Elcolombiano“, prenosi Alo.

Grupa Amerika

– Na čelu ovog klana je Mileta Miljanić, koji je uhapšen u februaru 2021. godine u Njujorku, kada je FBI upao u njen dom.

Njegov plan da proširi mreže trgovine drogom povezan je s milionima raseljenih ljudi tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije. „Grupa Amerika je regrutovala mnoge od ovih prognanika, obezbeđujući kontakte u desetinama zemljama, uključujući Kolumbiju, navodi „Elcolombiano“.

Kekina grupa

Klan je dobio ime po svom osnivaču Dejanu Stojanoviću Keki sa Novog Beograda. Prema podacima kolumbijske policije, ovaj klan je „najmlađi“. Kao pripadnici ove kriminalne grupe evidentirani su Dejan Stanimirović Markos i Saša Spasić, obojica ubijeni 2020. godine.

Prvi je 31. marta te godine poginuo u Gvamalu, u bizarnom incidentu kojem je prethodio „ruski rulet“ sa njegovim domaćinom Hoseom Riverom Mendozom, bivšim šefom jedne paravojne jedinice. Četiri meseca kasnije, Spasić je ubijen u jednom baru u Gvajakilu u Ekvadoru.

Ekspanzija ukrajinske mafije zbog rata

Marija Velez de Berliner, savetnica u Pentagonu i profesor na Univerzitetu Džordž Vašington, rekla je za „Elcolombiano“ da pored Šarićevog klana, Kekine grupe i grupe „Amerika“ „moramo biti oprezni sa ekspanzijom ukrajinske mafije“.

Jedan od glavnih narko-bosova je Semjon Mogilevič, za kojeg američka vlada nudi nagradu od pet miliona dolara.

Nakon rata u Ukrajini sve je više izbeglica iz ove zemlje koje pokušavaju da dobiju azil u SAD, a narko-klanovi koriste njihovu tešku situaciju i spremni su da im odmah obezbede „zaposlenje“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare