VUČIĆ POSLE SASTANKA SA MIŠELOM: Možemo da napravimo velike stvari! Upoznao sam ga sa našim stavom prema Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel razgovarali su danas u Beogradu o svim aktuelnim temama, posle čega su se obratili javnosti.

Vučić je rekao novinarima da je cilj Srbije punopravno članstvo u EU.

„To nije samo emocionalno pitanje, već pitanje razuma“, rekao je Vučić i dodao da robna razmena sa EU u toku prošle godine 31 milijarda evra.

On je istakao da je EU ubedljivo najveći investitor u Srbiji.

Prema Vučićevim rečima, na sastanku je bilo reči i o situaciji u regionu, dijalogu Beograda i Prištine i reformama u Srbiji, prenosi Kurir.

Vučić je naveo da je Srbija uvek spremna na dijalog i da nastoji da sačuva mir i stabilnost.

Predsednik je kazao da mu je Mišel ukazao kako da Srbija nastavi reforme ;i dodao da je „razumeo sve reči brige sa kojom se Šarl Mišel suočava“.

„Verujem da uz podršku predsednika Mišela možemo da postignemo velike i važne stvari. Razgovarali smo i energentima i tržištu u Srbiji, i možemo da očekujemo podršku EU po tom pitanju“, naveo je Vučić.

On je rekao da je zahvalan Mišelu zbog toga što je, kako je naveo, uvek bio spreman da čuje argumente srpske strane iako se sa njima nije uvek slagao.

„Predsednik Mišel je pokazao izuzetno snažnu želju i očekivanja EU da se Srbija priključi sankcijama Ruskoj Federaciji, ja sam ga upoznao sa našim političkim stavovima“, dodao je Vučić.

Vučić se zahvalio Mišelu na dolasku.

„Mi u Srbiji poštujemo sve koji nam dođu, a naročito one koji dođu s dobrim namerama. Hvala na poštovanju koje ste pokazali prema našoj zemlji“.

Govoreći o evropskoj geopolitičkoj zajednici, Vučić je rekao:

„O tome sam razgovarao sa Makronom, danas nešto konkretnije sa Mišelom. Da budem otvoren, nemam ništa protiv, ne vidim zavereničke teorije. Uvek će biti onih koji će da pronalaze dlaku u jajetu. Nezavisno od situacija, svake godine bismo imali priliku da prisustvujemo velikim samitima 27 lidera i da tamo govorimo. Verujem da ćemo se, posle razgovora sa Vladom, tome sa zadovoljstvom prikloniti“.

„Kada sam rekao da će biti u svetu, neki su rekli da sam rekao da će biti gladi u Srbiji. I predsednik Mišel je rekao da će biti gladi u svetu. Biće problema i kod nas, naročito sa energentima“.

I na kraju, Vučić je rekao:

„Odlučio sam da za večeru i za predjelo i za glavno jelo i za dezert bude meso, pravo srpsko meso“.

Obraćanje Šarla Mišela:

Zahvalio se na dobrodošlici i čestitao Vučića na pobedi na izborima.

„U junu ćemo da organizujemo sastanak 27 lidera EU sa liderima Zapadnog Balkana“.

„Moja poseta daje pozitivan signal Srbiji iz EU“.

„Posetio sam Naučno-tehnološki park, naša ulaganja su zapravo ulaganja u srpski narod“.

Na pitanje da pojasni izjavu o stvaranju geopolitičke zajednice, Mišel je rekao:

„Imam dve poruke. Potrebno je da otvorimo dodatna poglavlja u pregovorima. Ja sam bio jasan – to bi bio prioritet – da lideri u regionu imaju platformu odmah, kako bismo se odmah uhvatili u koštac sa pitanjima sa kojima se suočavamo“.

Pre sastanka, Vučić i Mišel su obišli Naučno-tehnološki park na Zvezdari.

Mišel danas boravi u Beogradu na početku turneje po Zapadnom Balkanu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare