RUSIJA POTVRDILA PREKID ISPORUKE I SAOPŠTILA DA OSTAJE SAMO TRANZIT! Šefica EU komisije besna: Oni nas ucenjuju gasom!

Ruska državna gasna kompanija Gasprom potvrdila je danas da je obavestila Bugarsku i Poljsku da obustavlja isporuku gasa pošto ga nisu platile u ruskim rubljama, i da će svako uzimanje gasa namenjenog trećim zemljama rezultirati smanjenjem količina u trazitu.

U saopštenju Gasproma se navodi da do kraja radnog dana 26. aprila, bugarski Bulgargas i poljski PGNiG nisu Gasprom eksportu platili za gas isporučen u aprilu, „što je trebalo obaviti u rubljama u skladu sa predsedničkom uredbom broj 172, od 31. marta 2022“, a o čemu su obe strane bile obaveštene.

„U tom kontekstu, Gasprom eksport je obavestio Bulgargas i PGNiG o suspenziji isporuke gasa počevši od 27. aprila, sve dok plaćanja ne budu obavljena u skladu sa procedurom navedenom u uredbi“, navodi se u saopštenju.

„Bugarska i Poljska su tranzitne zemlje. U slučaju neovlaštenog uzimanja ruskog gasa iz količina koje su u tranzitu za treće zemlje, te količine u tranzitu će biti smanjene za količinu koja je uzeta“, saopštila je direkcija za informisanje Gasproma.

LAJEN: RUSIJA UCENJUJE GASOM

Najava Gasproma da jednostrano zaustavlja isporuku gasa kupcima u Evropi je još jedan pokušaj Rusije da koristi gas kao instrument ucene, ocenila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i u saopštenju poručila da je to „neopravdano i neprihvatljivo“, kao i da to ukazuje na nepouzdanost Rusije kao snabdevača gasom.

Lajen je naglasila da je Evropska komisija spremna za ovakav scenario i da je u bliskom kontaktu sa svim državama članicama, da je u toku sastanak koordinacione grupe za gas i da se planira koordinisan odgovor EU.

Istakla je da su radili na tome da obezbede alternativne isporuke i „najbolje moguće“ nivoe skladištenja širom EU.

Najavila je da će se nastaviti sa radom sa međunarodnim partnerima na obezbeđivanju alternativnih tokova.

„Nastaviću da radim sa evropskim i svetskim liderima na obezbeđivanju sigurnosti snabdevanja energijom u Evropi. Evropljani mogu da veruju da smo ujedinjeni i u punoj solidarnosti sa državama članicama koje su pogođene ovim novim izazovom. Evropljani mogu da računaju na našu punu podršku“, poručila je Ursula fon der Lajen.

Ministar Nikolov: Bugarska nije Rusija

Bugarski ministar energetike Aleksander Nikolov kazao je, nakon što je Gasprom u potpunosti obustavio gas Poljskoj i Bugarskoj, da je njegova zemlja lojalan partner svim susednim zemljama i da neće zavrtati gas ni Srbiji ni Madjarskoj, preneo je N1.“

Bugarska nije Rusija. Kada budemo imali mogućnost, pomoći ćemo svim susednim zemljama. Nećemo stvarati veštačke smetnje u susednim zemljama“, kazao je Nikolov na konferenciji za novinare, objavio je bugarski medij novinite.com.

Ruska državna energetska kompanija Gasprom objavila je da je u potpunosti obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj nakon što su dve zemlje odbile da plate taj energent u rubljama.

Gasprom je u saopštenju naveo da nije primio nijednu isplatu od 1. aprila iz Poljske i Bugarske i da im obustavlja isporuke od danas.

Kompanija je upozorila da će, ukoliko budu uzimali gas namenjen drugim evropskim kupcima, isporuke u Evropu biti smanjene za taj iznos.

Bugarske vlasti su u martu objavile da ne nameravaju da plaćaju ruski gas u rubljama, kao što je od svih evropskih dobavljača ovog energenta zatražio ruski predsednik Vladimir Putin.

Bugarska je saopštila da je u potpunosti platila aprilske isporuke gasa i optužila ; Gasprom da je prekršio ugovor.

„U ovom trenutku, prirodni gas se više koristi kao političko i ekonomsko oružje u ovom ratu“, kazao je bugarski ministar energetike.

Dodao je da je Bugarska sledila stav EU, a to je da ne odgovori na ruski zahtev da plaća gas u rubljama.

Objava Gasproma dolazi posle jutrošnje konfuzije, kada su podaci Mreže evropskih gasnih operatora pokazali da su nakratko bile prekinute isporuke gasa Poljskoj preko Belorusije, nakon čega su nastavljene.

I bugarski državni gasni operator naveo je da je ovog jutra i dalje tekao.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare