UŽIVO 58. DAN RATA U UKRAJINI Ukrajinska vojska: Ruske snage nastavile blokadu Harkova

Rat u Ukrajini ušao je u 58. dan. Sukobi se i dalje nastavljaju, a sve veći fokus zapadne javnosti je na prebacivanju naoružanja i vojne opreme ukrajinskoj vojsci.

Ukrajinska vojska: Ruske snage nastavile blokadu Harkova

Ruske snage nastavile su delimičnu blokadu Harkova, saopštila je danas ukrajinska vojska.Ruske jedinice pokušavale su da se probiju južnije od grada Izjuma u ​​oblasti Harkov da bi opkolile grupaciju ukrajinskih snaga u regionu Donbasa, navodi se u dnevnom brifingu vojske, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

BBC nije u mogućnosti da iz nezavisnih izvora proveri ove informacije.

Zelenski: Rusija odbacuje uskršnje primirje u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se i dalje nada miru, uprkos tome što je Moskva odbila primirje tokom pravoslavnog Uskrsa ovog vikenda.

U obraćanju u četvrtak, Zelenski je rekao da je Rusija „odbacila predlog za uspostavljanje uskršnjeg primirja“, ali je nejasno na koju inicijativu misli, preneo je Rojters.

Zamenik izaslanika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski odgovorio je u utorak na Guteresovu inicijativu da ta inicijativa nije „iskrena“ i da će ukrajinskim borcima dati više vremena da se naoružaju.

OAS Rusiji oduzela status stalnog posmatrača

Organizacija američkih država (OAS) oduzela je Rusiji status stalnog posmatrača u četvrtak zbog njenog napada na Ukrajinu, što je odmah pozdravio američki državni sekretar Entoni Blinken. On je rekao da je OAS pokazala da neće mirno posmatrati rusko kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

Blinken je dalje kritikovao Rusiju, koja ju je optužila da ostavlja bez domova više od 10 miliona Ukrajinaca, nanosi štetu nacionalnim ekonomijama širom sveta, ugrožava bezbednost hrane i napada same temelje globalnog mira i bezbednosti.

Ruska vojska prebacila još tri taktičke grupe

Prema novim saznanjima i podacima Pentagona, Rusija još nije pokrenula potpunu ofanzivu na Donbas. To sada potvrđuje i ukrajinska strana. Rusija je pre nekoliko dana najavila početak „druge faze specijalne operacije“, ali do sada nisu primećena masovna kretanja ruskih trupa. Međutim, poslednjih dana naglo je pojačano granatiranje ukrajinskih položaja, navodi Si-En-En, najmanje tri bataljonske taktičke grupe ruske vojske stigle su u Ukrajinu u poslednja 24 sata, a nekoliko ruskih jedinica kreće se iz Mariupolja u druge delove, piše Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare