UŽIVO 48. DAN RATA U UKRAJINI: Azov tvrdi da su Rusi upotrebili hemijsko oružje, Kremlj demantuje; Putin: Morali smo da napadnemo

Danas je 48. dan rata u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Utorak, 12. april

* Azov tvrdi da je Rusija navodno upotrebila hemijsko oružje u Marijupolju, nezavisne potvrde ovih tvrdnji nema, stižu reakcije iz sveta

* Sastanak Putina i Lukašenka

* Počela ruska ofanziva na Donbas

Nemačka: Ako uvedeno embargo na gas, rezerve bi trajale najduže do jeseni

Nemačke rezerve gasa trajale bi do kasnog leta u slučaju da se sada prekine isporuka ruskog gasa, rekao je za Cajt klaus Muler, šef državnog regulatora za energetiku.

Prema njegovim rečima, sadašnje rezerve izgledaju nešto bolje nego pre tri ili četiri nedelje i mogle bi da potraju do rane jeseni u slučaju trenutnog prekida snabdevanja.

Zelenski: Uvedite embargo na rusku naftu!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u video obraćanju parlamentu Litvanije apelovao je na evropske čelnike da još danas uvedu sankcije svim ruskim bankama, pozivajući Evropu da se „reši ruske nafte“.

Zamenik gradonačelnika Marijupolja: Ruski dron ispustio hemijski otrov

Sergej Orlov, zamenik gradonačelnika Marijupolja rekao je BBC-u da je gradsko veće potvrdilo „hemijsko trovanje“. Otrov je, kako navodi, ispustio ruski dron.

„Ne možemo dati detaljne informacije, ali imamo potvrdu vojske da se to dogodilo“, rekao je Orlov.

Ruske snage odbacuju optužbe o upotrebi hemijskog oružja koje je prve izneo Azov. Nezavisne potvrde ovih informacija nema.

Švedska odgovorila na upozorenje Kremlja

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde ocenila je kao apsolutno neprihvatljive pretnje Rusije zbog mogućeg priključenja njene zemlje i Finske NATO.

„Potpuno je neprihvatljivo da Rusija na bilo koji način preti Švedskoj ili Finskoj jer je na njenim građanima da odluče o svojoj bezbednosnoj politici. Postoji vreme pre i posle 24. februara i Švedska i Finska će samostalno odlučivati o svojoj politici“, rekla je ona.

Rusija: Zaustavili smo ukrajinski proboj iz Marijupolja

Ruske snage zaustavile su proboj ukrajinskih vojnika iz Marijupolja, rekao je portparol Ministarstva obrane Igor Konašenkov, a prenose RIA Novosti.

Ukrajinci su pokušali da se probiju z Marijupolja u noći s ponedeljka na utorak, rekao je Konašenkov i dodao da je njihov pokušaj proboja „razbijen vazdušnim i artiljerijskim udarima“.

Putin: Ciljevi naše operacije će biti postignuti

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će ciljevi specijalne operacije u Ukrajini biti ispunjeni.

„Nema sumnje da će ciljevi operacije u Ukrajini biti sprovedeni“, rekao je Putin po dolasku na razgovore sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom na kosmodromu Vostočni.

Putin je dodao da je svrha specijalnih operacija da se pomogne ljudima u Donbasu. „Ruska Federacija je primorana da to učini“, dodao je on, a preneli ruski mediji.

Snage Donjecka: Nismo koristili hemijsko oružje u Marijupolju

Proruske snage u Donjecku odlučno su demantovale optužbe ukrajinske strane da su koristili hemijsko oružje u Marijupolju.

Eduard Bašurin, zapovednik DNR rekao je Interfaxu da hemijski agensi nisu korišćeni.

Zamenica ukrajinske ministarke obrane Hana Maljar ranije je rekla da Kijev proverava informacije da je Rusija možda upotrebila hemijsko oružje u Marijupolju.

„Postoji teorija da bi to moglo biti fosforna municija“, rekla je ona u jednom televizijskom intervjuu.

U Irpinju kod Kijeva na snazi trodnevni policijski čas

Na teritoriji Irpinja, grada u ukrajinskoj Kijevskoj oblasti, na tri dana, od 12. do 15. aprila uvodi se policijski čas, saopštio je na Telegramu gradonačelnik Aleksandar Markušin, prenosi agencija Unian.

Rusija: Oborili smo ukrajinski dron Bajraktar

Rusko Ministarstvo obrane saopštilo je da je posada fregate Crnomorske flote u blizini zapadne obale Krima uništila ukrajinski dron tipa Bajraktar.

„Cilj je uništen lansiranjem dve rakete iz brodskog protivazdušnog sustava Štil“, saopšteno je iz ministarstva.

Rusi tvrde da je ukrajinski Bajraktar pratio ruske brodove i položaje vojske na Krimu i jugu Ukrajine.

Za danas dogovoreno devet humanitarnih koridora

Irina Vereščuk, zamenica ukrajinskog premijera, rekla je da je za danas dogovoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila.

Jedan koridor je i iz opkoljenog Marijupolja ali je evakuacija iz tog grada moguća samo privatnim automobilima, rekla je Vereščuk.

Pet od devet koridora dogovoreno je iz istočne regije Lugansk, za koju zvaničnici tvrde da je pod teškim ruskim napadima.

Novi izveštaj britanskih obaveštajaca

Borbe u Ukrajini će se intenzivirati u naredne dve do tri nedelje, predviđaju britanski vojni obaveštajci u najnovijem izveštaju.

Navode i da se Rusi fokusiraju na ukrajinske pozicije u Donjecku i Lugansku, kao i da pokušavaju da prodru do Kramatorska.

Danas sastanak Putina i Lukašenka

Ruski predsednik Vladimir Putin danas će se susresti sa beloruskim liderom Aleksanderom Lukašenkom.

Kako javlja Skaj njuz dvojica predsednika razgovaraće o situaciji u Ukrajini i sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji i Belorusiji.

Putin i Lukašenko sastaće se na krajnjem istoku Rusije, u ruskoj svemirskoj luci Vostočni, javila je beloruska novinska agencija Belta.

UNICEF: Dve trećine ukrajinske dece moralo da napusti svoje domove zbog rata

Gotovo dve trećine ukrajinske dece napustilo je svoje domove u poslednjih šest nedelja zbog ruske invazije, objavila je UN-ova agencija za decu UNICEF.

UN je potvrdio da je u ratu ubijeno najmanje 142 dece, dodavši da je stvarna brojka gotovo sigurna znatno veća.

„Od 3,2 miliona dece, koliko procenjujemo da je ostalo u svojim domovima, gotovo polovina je u riziku od nedostatka hrane“, rekao je Manuel Fonten, direktor UNICEF-ovog programa Savetu bezbednosti UN-a.

Gradonačelnik: Najmanje 10.000 mrtvih civila u Marijupolju

Gradonačelnik Marijupolja rekao je za AP da je u tom gradu na jugu Ukrajine stradalo najmanje 10.000 civila od početka invazije.

„Leševi su rasuti po ulicama“, rekao je gradonačelnik Vadim Bojčenko za AP.

Kako navodi BBC, Bojčenko je za AP govorio s nepoznate lokacije u Ukrajini, ali ne iz grada. Dodao je da se u gradu još uvek nalazi oko 120.000 civila. kojima su hitno potrebni voda, hrana i lekovi.

Njegove tvrdnje nisu nezavisno proverene.

Zelenski: Teškim oružjem mogli bismo da okončamo opsadu Marijupolja

Ukrajinske snage mogle bi da okončaju rusku opsadu Marijupolja dobiju li teško oružje, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenskij u video obraćanju.

„Što se tiče oružja potrebnog za obranu, i dalje zavisimo od naših partnera. Nažalost, ne dobijamo dovoljno oružja koje nam je potrebno da što pre završimo ovaj rat, da potpuno uništimo protivnika na svojoj teritoriji i da ispunimo sve one zadatke koji su očigledni našem narodu – da odblokiramo Marijupolj“, rekao je Zelenski.

„Da imamo mlazne avione i dovoljno teških oklopljenih vozila, potrebnu artiljeriju, mogli bismo to da uradimo.I dalje moramo da uveravamo naše partnere. Siguran sam da ćemo dobiti gotovo sve što nam treba. Ali vreme nije jedino što gubimo, gubimo živote Ukrajinaca, živote koji se više ne mogu vratiti“, rekao je.

Reakcije SAD i UK na tvrdnje o navodnoj upotrebi hemijskog oružja

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da SAD trenutno ne mogu da potvrde izveštaje sa društvenih mreža o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Marijupolju.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da London radi sa partnerima na proveri izveštaja o navodnoj upotrebi hemijskog oružja.

„Svako korišćenje takvih oružja značilo bi eskalaciju konflikta i da je za to odgovoran Putin i njegov režim“, ocenila je ona.

Azov: Rusija upotrebila hemijsko oružje u Marijupolju

Ukrajinski Azov tvrdi da su ruske snage upotrebile hemijsko oružje u Marijupolju.

„Pre otprilike sat vremena ruske okupacijske snage upotrebile su otrovnu stvar nepoznatog porekla protiv ukrajinske vojske i civila u gradu Marijupolju, koja je bačena s neprijateljske bespilotne letelice“, stoji u noćašnjoj objavi koju su preneli ukrajinski mediji.

Nezavisne potvrde ove tvrdnje nema, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare