ZAVRŠEN TELEFONSKI RAZGOVOR PREDSEDNIKA SRBIJE S PUTINOM: Evo o čemu su razgovarali

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je, u telefonskom razgovoru, čestitao predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima i na veoma značajnoj pobedi SNS na parlamentarnim izborima.

On je ovom prilikom poželeo predsedniku Vučiću sreću i uspeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napredak Srbije u narednih pet godina, uz uverenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose. Predsednik Vučić zahvalio je na čestitkama i rekao da će Republika Srbija nastaviti da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom.

Dvojica predsednika analizirali su ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmene, koja je u 2021. i u prva dva meseca 2022.god zabeležila rast, što je dobar znak naše uspešne saradnje.

Predsednik Vučić je upoznao predsednika Putina sa teškoćama sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uverenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije.

U isto vreme predsednici Vučić i Putin su konstatovali da dugogodišnji ugovor za gas, koji je imala Srbija, ističe 31.maja tekuće godine, te da je neophodno u najkraćem vremenskom periodu pokrenuti razgovore o ceni, količinama i drugim uslovima nabavke ovog, za Srbiju, važnog energenta.

Na kraju, predsednik Putin je informisao predsednika Vučića o događajima u Ukrajini i razlozima kojima se Rusija rukovodila za sprovođenje, kako je predsednik Putin rekao, operacije u Ukrajini, a predsednik Vučić se pozvao na, predsedniku Putinu već dobro poznate stavove Srbije, i zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem periodu.

Predsednici su danas razgovarali telefonom o najvažnijim pitanjima, a kako se navodi to je bio dobar i sadržajan razgovor, prenosi Kurir.

Predsednik Srbije i ruski predsednik za osam godina sreli su se čak 19 puta, podseća Sputnjik. Prvi sastanak bio je 2014. godine. Vučić i Putin prvi put su se sastali 7. jula u Moskvi, kada je bilo reči o „Južnom toku“ i saradnji dveju zemalja. Poslednji susret bio je 25. novembra 2021. godine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare