UŽIVO RAT U UKRAJINI 42. DAN! Mišel: Moramo uvesti sankcije za naftu i gas; Kremlj demantuje da je planirano ubistvo Zelenskog

Traje 42. dan sukoba u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Sreda, 06. april

– Indija osuđuje zločin u Buči

– Žestoka svađa u SAD zbog rata u Ukrajini

Kremlj: Ne, nije planirano ubistvo Zelenskog!

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je izveštaje da ruske vlasti navodno žele da ubiju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

„Ne, to nije tačno“, rekao je Peskov u intervjuu francuskom TV kanalu LCI na pitanje o optužbama.

Zelenski, samoraspusti se!

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova predložila je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da se samoraspusti.

Ona se osvrnula na izjavu Zelenskog koji je ranije u obraćanju Savetu bezbednosti UN, gde Rusija kao stalna članica ima pravo veta, predložio Savetu da se samoraspusti ili da isključi Rusiju iz svog sastava.

„Sada direktno o izjavama Zelenskog povodom toga da tamo neko treba da se samoraspusti – to je veoma zanimljiva logika. Ako čovek smatra da strukturi kojoj nešto ne uspeva preostaje samo jedan izlaz – da se samoraspusti, onda možda treba da isproba taj princip pre svega na sebi“, istakla je Zaharova.

Šef aneričkog generalštaba upozorava: Raste mogućnost značajnijeg međunarodnog sukoba!

Ukrajinski zvaničnik: Ruske snage gadjale skladište nafte i fabriku u oblasti Dnjepropetrovsk

Ruske snage gadjale su skladište nafte i fabriku u ukrajinskoj oblasti Dnjepropetrovsk, a broj stradalih je za sada nepoznat, objavio je danas guverner te oblasti na aplikaciji Telegram. ; „Noć je bila alarmantna i teška. Neprijatelj je napao našu oblast iz vazduha i pogodio skladište nafte i jednu od fabrika. Skladište nafte sa gorivom je uništeno. Spasioci i dalje gase požar u fabrici, požar je jak“, napisao je guverner Valentin Rezničenko.

U istočnoj oblasti Lugansk u jučerašnjem granatiranju u gradu Rubižne poginula je jedna osoba a pet je ranjeno, napisao je guverner te oblasti Serhij Hajdal danas na Telegramu.

„Ruska vojska nastavlja da usmerava svoje napore na pripremi ofanzive na istoku Ukrajine“, naveo je u svom jutrošnjem izveštaju generalštab ukrajinske vojske dodajući da je cilj „uspostavljanje potpune kontrole nad oblastima Donjeck i Lugansk“.

Delovi te dve oblasti su bili pod kontrolom proruskih pobunjenika od 2014. godine, a Moskva ih je uoči početka napada na Ukrajinu priznala kao nezavisne države.

Šef Evropskog saveta: Pre ili kasnije, EU bi trebalo da uvede sankcije na naftu i gas

Šarl Mišel, šef Evropskog saveta, rekao je da bi pre ili kasnije EU trebalo da uvede sankcije na naftu i gas, prenosi AFP.

Snimljeno ubistvo bicikliste u Buči: Njujork Tajms tvrdi da su ga ubili Rusi

Na snimku koji objavljuje Njujork Tajms navodno se vidi kako ruski vojnici ubijaju biciklistu. Snimak je napravljen tokom ruske okupacije tog predgrađa Kijeva, piše list.

Na snimku iz drona se vidi čovek kako vozi bicikl.On je sišao sa bicikla da bi da peške skrenuu u ulicu, kada su se čuli rafali.

Džonson u poruci Rusima napao Putina

Kineski stručnjak: Zbog rata u Ukrajini raspašće se EU

Ukrajina objavila snimak uništenog najvećeg aviona na svetu

Najveći teretni avion na svetu, ukrajinski Antonov-225, uništen je granatiranjem ruskih snaga u napadu na aerodrom Antonov koji se nalazi u Hostomelu kod Kijeva.

Indija osuđuje zločin u Buči

Indija je saopštila da „nedvosmisleno osuđuje“ ubistva u Buči i podržava nezavisnu istragu o „duboko uznemirujućim izveštajima“.

Slike masovnih grobnica i tela civila očigledno pogubljenih na javnim mestima su najšokantnije koje se pojavljuju iz Ukrajine.

Osuda Indije na sednici Saveta bezbednosti UN u utorak je najoštrija izjava te zemlje o Ukrajini i Rusiji od početka rata, prenosi Bi-Bi-Si.

Indija je do sada bila uzdržana od glasanja o rezolucijama u Savetu bezbednosti UN, Generalnoj skupštini UN i Savetu UN za ljudska prava u kojima se osuđuju ruske akcije. Zemlja ima dugu istoriju vođenja strategije nesvrstanih u međunarodnoj politici.

Ali njegovo diplomatsko balansiranje je pod pritiskom zapadnih zemalja da pomognu u obuzdavanju Rusije.

Žestoka svađa u SAD zbog rata u Ukrajini

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin branio je reakciju SAD na rat u Ukrajini u žestokoj debati sa republikanskim kongresmenom koji je optužio Pentagon da precenjuje vojne sposobnosti Rusije.

Češka je poslala tenkove u Ukrajinu, potvrdio je zvaničnik

Češka je poslala nekoliko tenkova u Ukrajinu, rekao je danas Rojtersu izvor iz odbrane, potvrđujući informacije koje je ranije objavila češka javna televizija.

Češka televizija javila je da su u Ukrajinu poslati tenkovi T-72 i borbena vozila BVP-1. Izvor iz češkog odbrambenog sistema je sada potvrdio da su tenkovi poslati, ali je odbio da da više detalja.

Izveštaji stižu dok se saveznici NATO-a spremaju da razgovaraju o isporuci dodatnog naoružanja Ukrajini na sutrašnjem sastanku ministara inostranih poslova u Briselu.

Vašington je najavio još 100 miliona dolara pomoći Ukrajini

Sjedinjene Države su najavile da će deblokirati dodatnih 100 miliona dolara pomoći Ukrajini kako bi se zemlja mogla suprotstaviti ruskoj invaziji.

Ukrajini „hitno treba više protivtenkovskih sistema Javelin, koje su SAD isporučile Ukrajini i koji se uspešno koriste u odbrani zemlje“, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

„Svet je bio šokiran i zgrožen zločinima koje su počinili pripadnici ruskih snaga u Buči i širom Ukrajine“, naveo je američki državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju. U ukrajinskom gradu Buča nakon povlačenja ruskih vojnika otkriveno je na desetine tela.

„SAD i naši saveznici i partneri snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“, dodao je on. Šef američke diplomatije je potvrdio da je ovom dodatnom pomoći Ukrajini dodeljeno ukupno 1,7 miliona dolara američke pomoći od početka ruske invazije 24. februara,

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare