VUČIĆ SE OBRAĆA NACIJI! SRBIJA JE U VEOMA TEŠKOJ POZICIJI: To više nije samo politika, to je suštinski i ekonomija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje u emisiji Prva tema na Prvoj televiziji, sa Suzanom Grubješić iz Centra za spoljnu politiku i pravnikom Milanom Antonijevićem.

Predsednik je rekao da je sa austrijskim kancelarom razgovarao o pitanju Ukrajine ali da detalje ne može da saopšti.

„Srbija je u veoma teškoj poziciji, to nije samo politka, nego i ekonomija i ja tu vrstu zabrinutosti ne mogu da sakrijem sve i da hoću“, rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o pritiscima na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, Vučić kaže da ne bi bilo fer da kaže ko je sve tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Predsednik je rekao da je sa austrijskim kancelarom razgovarao na druge teme, prenosi Kurir.

– Tražimo rešenja. Danas su ljudi iz mog kabineta imali video-konferenciju sa partnerima iz EU. To se ne tiče samo uvoza nafte. Mi nemamo svoju naftu. Ovo se tiče mogućeg uvoza hemikalija koje su potrebne za rafineriju, a mi na to više nemamo pravo – rekao je Vučić.

Pored predsednika Srbije, gosti emisije su i Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku i pravnik Milan Antonijević.

Suzana Grubješić kaže da je potrebno „imati kičmu“ i hrabrost da bi se izdržali pritisci.

– Ali, ne možete se odupreti svima u svakom trenutku – tvrdi ona.

Antonijević je rekao da je u politici Srbije bilo dosta dobrih poteza.

Predsednik tvrdi da se Suzana Grubješić zalaže za sankcije Rusiji, ali na način na koji bi Srbija dobila nešto od toga.

Vučić je podsetio da je 2013. godine od Srbije traženo da lažna država Kosovo bude primeljna u UN. Iako je bio veliki pritisak zapadnih zemalja na Srbiju, Vučić kaže da je doneo odluku da Srbija to odbije. Uz njega su tada bila dva Srbina sa Kosova i Metohije i Marko Đurić, tvrdi on.

– To sam uradio zato što sam procenio, uprkos velikim pritiscima, da možemo da izguramo bez toga. Danas su stvari mnogo teže nego tada. Kada govorite o sukobu u Ukrajini i na prostoru bivše Jugoslavije, za ratni sukob je uvek potrebno dvoje. Nije bilo Miloševićeve krivice pre početka NATO agresije, ali je morao da shvati posledice.

To bih poručio Putinu i Zelenskom. Da li neko danas u Ukrajini da računa da će neko da se umeša, a na kraju će da zaključi isti sporazum, samo će zemlja da bude mnogo više devastirana nego danas. Suštinsko je pitanje da li i jedni i drugi žele prekid rata ili žele pobedu. Plašim se da svi žele pobedu. Kada svi žele samo pobedu, mislim da će biti sve lošije. Plašim se da će to za nas biti veoma teško. Naša pozicija u ovom trenutku je užasna – rekao je Vučić.

Predsednik je objasnio da NIS uvozi sirovu naftu i proizvodi benzin i dizel.

– Za to je potrebno da rafinerija radi, potrebni su rezervni delovi i hemikalije. Na osnovu ove odluke Evropskog saveta ne možemo da uvozimo. Do čepa ćemo poslednje skladište da napunimo. Mi više nemamo ni skladišta. Na tome moramo da radimo u budućnosti.

Brinem šta će biti sutra. Ne znam da li će nekom sutra da padne na pamet da prekine gasovod iz Bugarske ili neće. Ludilu u svetu nema kraja. Više niko ne razmišlja. Svi čekaju poraz onog drugog. Na Zapadu čekaju poraz Rusije, na Rusiji poraz Zapada, u Ukrajini očekuju da se Zapad umeša – rekao je on.

Vučić podseća da Srbija ne može da uveze koks iz Ukrajine za železaru u Smederevu.

Predsednik je objasnio da Srbija ne može da uveze naftu iz Emirata.

– Suočavamo se sa problemima za koje nismo krivi – rekao je Vučić i založio se za neutralnu poziciju Srbije.

On je podsetio da niko na zapadu nije pokazivao prazna kolica ubijene srpske dece za vreme NATO agresije. Vučić kaže da u poslednjih 10 godina Rusija nikad nije bila protiv Srbije.

– Dovode nas u poziciju da izgubimo jedinog saveznika u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija – upozorio je predsednik Srbije.

Vučić je prokomentarisao Ponoševe tvrdnje da će Srbija uvesti sankcije Rusiji, upitavši da li je on intimus zapadnih ambasada.

Vučić tvrdi da nije tačno ono što tvrdi Zdravko Ponoš da će uvesti sankcije Rusiji. Predsednik je dodao da je jedino rekao na najtežem mestu, u najtežem razgovoru, da može da garantuje mir, ali da neće podržavati secesiju bilo gde u regionu samo zato što tamo žive Srbi i da ćemo čuvati granice, hoćemo napredak ekonomije.

– Ovo je dečija igra u odnosu na ono šta će biti kada Mariupolj padne – rekao je on.

„Garantujem mir, ni na koji način nećemo podržavati secesiju bilo gde u regionu samo zato što tamo žive Srbi. Dajem vam moju reč“, rekao je Vučić.

On je rekao da je sada najteža situacija u Evropi od 1945 godine.

Govoreći o pretnjama albansko-muslimanskog lobiste Janoša Bugajskog o „drugom Majdanu u Srbiji“, Suzana Grubješić kaže da je Janoš Bugajski kao „džuboks“ koji priča za novac, ali da nema moć odlučivanja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare