OGLASIO SE FEDERALNI SUD: Otkriveni razlozi zbog kojih je deportovan Novak Đoković

Novak Đoković je posle 11 dana agonije deportovan iz Australije, trenutno boravi u Srbiji, a Federalni sud konačno je saopštio razlog za ukidanje vize, prenosi Kurir.

Federalni sud je u četvrtak rano ujutru, u 6.15 po našem vremenu saopštio tačne razloge Novakove deportacije, odnosno odbijanja žalbe.

– Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni. Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge. Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih delova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes – navodi se između ostalog.

Dodaje se još jedan detalj.

– Parlament je jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može predstavljati rizik po zdravlje ili red australijske zajednice. Ministar ovaj stav ima po osnovama za koje se ne može reći da su iracionalne ili nelogične ili da nisu zasnovane na relevantnom materijalu.

Razloge je sudija Džejms Alsop saopštio na sudu. Inače Alsop je jedan od trojice sudija koji je odlučio da Đokoviću bude ukinuta viza posle 11 dana agonije i šest dana boravka u hotelu strave. Podsetimo, Đoković je u ponedeljak oko podne stigao u Beograd i boraviće neko vreme u Srbiji, potvrdila je njegova porodica.

Najbolji teniser sveta se brzo nakon odluke o deportaciji oglasio i poručio kako do kraja turnira neće više pričati na tu temu. U međuvremenu su usledili novi problemi, jer su i iz Francuske i iz Velike Britanije stigle najave da bez vakcine neće moći da igra na Rolan Garosu i Vimbldonu.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare