OVI SIMPTOME POKAZUJU DA STE ZARAŽENI OMIKRONOM, iako ste vakcinisani

Zbog pojave omikrona, novog soja koronavirusa u Srbiji zakazana je hitna sednica kriznog štaba. Novi omikron soj kovida uveliko hara svetom, ali i Evropom. Simptomi omikrona su nešto drugačiji od ranijih sojeva, a dok on navodno izaziva lakše kliničke slike, epidemiolozi upozoravaju da ne bi trebalo da se opustimo i da su poštovanje mera i vakcinacija jedini načini zaštite od bilo kog soja, pa i ovog.

Britanski naučnici, kako prenosi Kurir, sada su izdvojili dva nova simptoma omikron soja, vezana za sistem za varenje. Dok su raniji sojevi uglavnom davali simptome kao što su temperatura i kašalj, potom stomačni problemi, omikron izaziva dva nova. Britanski naučnici navode da oboleli od omikron soja imaju mučninu i gubitak apetita.

– Dosta njih je prijavilo da imaju mučninu, temperaturu koja nije previsoka, kao i gubitak apetita. Tu su i bolovi u grlu i glavobolja – rekao je profesor genetske epidemiologije na Kings koledžu, Tim Spektor. On je dodao da su ovo simptomi i kod vakcinisanih pacijenata.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare