KAKO PREPOZNATI DA LI STE SE ZARAZILI DELTA SOJEM! Različiti simptomi korona virusa kod VAKCINISANIH i NEVAKCINISANIH!

Simptomi zaraze delta sojem korona virusa koji se javljaju kod onih koji nisu vakcinisani i onih koji su delimično ili potpuno vakcinisani se razlikuju 

Delta soj korona virusa, koji je prisutan i u Srbiji, daje drugačiju simptomatologiju kod osoba koje iz različitih razloga nisu vakcinisane i kod onih koje su „zavrnule rukav“ i dobile jednu ili dve doze cepiva. 

Studija u kojoj je učestvovalo milion ljudi u Velikoj Britaniji pokazala je da su simptomi koji ukazuju na infekciju delta sojem drugačiji nego u ranoj fazi pandemije.

Najčešći simptomi kovida-19 kod osoba koje su primile obe doze vakcine su glavobolja, kijavica, gubitak čula mirisa, bolovi u grlu i curenje nosa.

Oni koji su primili jednu dozu vakcine protiv korona virusa najčešće su prijavljivali glavobolju, bolove u grlu, uporan kašalj i kijanje kao simptome zaraze delta sojem korona virusa. 

Konačno, osobe koje nisu primile nijednu dozu vakcine protiv korone, a zarazile su se delta sojem kao simptome su navodile glavobolju, povišenu temperaturu, bolove u grlu, uporan kašalj i curenje iz nosa. 

Tokom trajanja studije, osobe koje su vakcinisane češće su prijavljivale gubitak čula mirisa, dok su nevakcinisani najčešće prijavljivali visoku telesnu temperaturu.

Takođe, nedostatak daha koji je bio karakterističan u prvoj fazi pandemije tokom britanskog istraživanja bio je veoma redak simptom.

Naučnici smatraju da je glavni razlog u godištu inficiranih. Naime, delta sojem korone se, prema do sada raspoloživim podacima, češće zaražavaju osobe mlađe od 50 godina, koje inače nemaju tolikih problema sa disanjem.

Razlika između vakcinisanih, delimično vakcinisanih i nevakcinisanih nije samo u simptomatologiji, već i u lečenju. Oni koji su zaštićeni imaju daleko blažu kliničku sliku od onih koji nisu primili vakcinu.

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare