PREDSEDNIK SRBIJE POSLE SASTANKA U VILI MIR: Težak dan za nas, izgubili smo Lazanskog, sledeće naše vojno vozilo zvaće se po njemu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se posle sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske u Vili Mir obratio javnosti.

Na samom početku predsednik je rekao da je danas „težak dan za nas jer smo izgubili (Miroslava) Lazanskog, te da će se naše sledeće vojno vozilo koje budemo proizveli zvati po njemu – Lazanski. On je rekao da je to već dogovoreno sa kompanijom Jugoimport SDPR. Predsednik je, kao potom i Milorad Dodik, izjavio saučešće porodici Lazanski.

Milorad Dodik, srpski predstavnik u Predsedništvu BiH, rekao je da mu je Lazanski bio veliki prijatelj, ali i prijatelj Banjaluke.

– Danas je pored Oluje težak dan za nas zato što smo ispratili Miroslava Lazanskog, novo borbeno vozilo, funkcionalno koje budemo dobili zvaće se njegovim imenom – dodao je Vučić.

Predsednik je u obraćanju javnosti čestitao bronzanu olimpijsku medalju rvaču Zurabiju Datunašviliju koji ju je osvojio za Srbiju!

Obeležavanje godišnjice Oluje

Vučić je na početku obraćanja javnosti rekao i da Srbija danas tuguje zbog Oluje, ali i da je čast što ćemo zajedno sa Republikom Srpskom odati počast svim žrtvama.

O Incku

Predsednik je rekao da je predstavnike RS saslušao po pitanju situacije u regionu i BiH, posebno imajući u vidu nametnute odluke Valentina Incka.

– Stav Srbije je da nametnute odluke nikada nisu dobre, već da se odluke donose u dogovoru, što je u duhu Dejtonskog sporazuma – rekao je Vučić. Istakao je da je Srbija izrazila želju da se Dejton poštuje, da se sačuva mir i stabilnost, te da Srbija poštuje BiH i RS unutar BiH. Kako je napomenuo, bilo je reči i o infrastrukturnim projektima, o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, kao i o energetskim projektima. Vučić je najavio most na Savi, kao „doprinos prijateljstvu i bratstvu sa srpskim ali i svim ostalim narodima u Bosni“.

– Nastavićemo da pomažemo, posebno opštinama Drvar, Kostajnica, Dubica i Nevesinje. Uskoro će, nadam se, građani moći da vide boljitak za sebe i svoju decu – rekao je Vučić.

Srbija podržava teritorijalni integritet BiH ali i RS u okviru BiH

Vučić je izjavio da Beograd podržava teritorijalni integritet BiH ali i Republike Srpske (RS) u okviru BiH, kao i sva prava i obaveze koje RS ima po Dejtonskom sporazumu.

Komentarišući odluku doskorašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o zabrani negiranja „genocida“ u Srebrenici, Vučić je posle sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske (RS) u Beogradu rekao da su za Srbiju prihvatljive samo odluke oko kojih su saglasni Srbi, Bošnjaci i Hrvati u BiH.

„Donošenje oktroisanih odluka nije dobro za demokratski politički sistem. Ne verujem da će bilo ko dalje krenuti u dalje korišćenje Bonskih ovlašćenja iz 1997. godine. Ne pada nam ni napamet da učestvujemo u nelegalnom smenjivanju legitimnih predstavnika vlasti u RS ili u legitimizaciji oktroisanih odluka“, kazao je predsednik Srbije. Upitan da li podržava odluke Narodne skupštine RS povodom Inckovog poteza, Vučić je rekao da nikakvih odluka parlamenta Republike Srpske ne bi bilo da nije pre toga bilo „oktroisanih odluka“.

„Zšato da komentarišem posledicu a da ne komentarišem uzrok“, upitao je Vučić i dodao da je za Srbiju dobro kada su politički činioci u Republici Srpskoj ujedinjeni po važnim političkim pitanjima. ; Naveo je i da je novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita sreo „mnogo puta“ i da sa njim ima „veoma korektne lične odnose“ ali i dodao da to nema veze sa stavom Srbije o nametanju odluka.

O Danu jedinstva, srpskom jeziku i ćirilici

Vučić je otkrio da će se do Dana jedinstva doneti Zakon o upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma i dodao da će se ići na regulativu obrazovnog programa.

– Svi veliki EU narodi svoj identitet čuvali su kroz jezik i pismo, pa i mi sada imamo mnogo toga zajedničkog, a nikome ništa ne štetimo time što želimo da sačuvamo svoj jezik, pismo i govor Srbije. Razgovor nije bio lak, ali se nadamo uspehu na kraju, a Srbija će dati sve što može da se stabilnost i mir u regionu sačuva kako bi sve proteklo kako treba – rekao je Vučić.

Vučić je ranije rekao da Beograd pažljivo prati situaciju u Sarajevu i Banja Luci uz ocenu da je atmosfera u BiH ““najuzavrelija““ od Dejtonskog sporazuma i da Srbija ne može da ostavi RS u ekonomskom ili bilo kom drugom problemu.

Podsetimo, Dodik kao srpski član Predsedništva BiH u utorak nije prisustvovao prvom sastanku novoimenovanog Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koji je 1. avgusta nasledio Incka na toj funkciji. Političke stranke u RS bile su protiv izbora Šmita na mesto Viskog predstavnika, a njegovo imenovanje nisu podržale Kina i Rusija.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare