KO JE U NEVOLJI, VELJA ILI TUŽILAŠTVO? Ako se za 30 dana ne podigne optužnica protiv Belivuka, on će biti na slobodi!

Tužilaštvo za organizovani kriminal ima još tačno mesec dana da donese odluku o podizanju optužnice protiv Veljka Belivuka poznatijeg kao Velja Nevolja i njegove grupe. U suprotnom, oni će se naći na slobodi, jer 4. avgusta ističe zakonski rok koliko mogu da provedu u pritvoru dok traje istraga.

Veljko Belivuk uhapšen je 4. februara ove godine na putu ka Rudniku gde je, kako se sumnja, planirao da uništi dokaze koji ukazuju da je izvršilac zločina za koje ga istražni organi sumnjiče. Paralelno sa njim privedena je i njegova desna ruka Marko Miljković zvani Mesar, ali i više od 20 osoba koje su radile za njih. Odmah po hapšenju saopšteno je da se ova kriminalna grupa, koja se godinama u javnosti krila iza navijačke grupe “Principi” stoji iza niza otmica, monsutruoznih ubistava, ali i prodaje narkotika širom Srbije. Ovo hapšenje usledilo je posle višemesečnog praćenja i prisluškivanja pripadnika ove grupe, a koje je naloženo policiji od strane Tužilaštva za organizovani kriminal. Isto tužilaštvo, 48 sati nakon hapšenja Veljka Belivuka dalo je policiji nalog za sprovođenje istrage, prikupljanje dokaza koji ukazuju na opravdanu sumnju da su “Principi” izvršioci svih dela za koja se sumnjiče. Naložen je pretres njihovih “štekova”, veštačenja svih materijalnih dokaza koji su pronađeni…

Dok istraga traje, Belivuk i ekipa nalaze se u pritvoru, koji im je poslednji put, u aprilu ove godine Apelacioni sud produžio za tri meseca. Prema Zakonu o krivičnom postupku pritvor ne može trajati duže od šest meseci od hapšenja, a da nadležne institucije ne podignu optužnicu. U slučaju Velje Nevolje i njegovih “Principa” zakonski rok od šest meseci ističe 4. avgusta. To znači da Tužilaštvo za organizovani kriminal ima vremena još mesec dana da podigne optužnicu i podnese zahtev za produženje pritvora osumnjičenima. U suprotnom, oni će po automatizmu biti pušteni na slobodu.

– Zakon podrazumeva da ukoliko Tužilaštvo ne podigne optužnicu protiv osumnjičenih šest meseci od njihovog hapšenja, doneće se rešenje o ukidanju pritvora i oni će biti pušteni na slobodu. To ne znači da će istraga protiv njih biti okončana, već samo da će se braniti sa slobode – objašnjava advokat Veljko Delibašić i dodaje da u postupcima istraga može trajati dokle god Tužilaštvo ne prikupi dovoljno dokaza koji će pokazati na opravdanu sumnju. 
Da dokaza protiv ove grupe ima, potvrđuje i niz saopštenja nadležnih institucija, ali i izjave zvaničnika, koji su ukazivali na dokaze koji direktno ukazuju da je Belivuk sa svojim saradnicima izvršavao ubistva, posedovao arsenal oružja, ali se bavio i distribucijom narkotika širom Srbije. 
Najviše dokaza prikupljeno je u vikendici u Ritopeku koju je koristio ovaj klan, a tamo su, kako smo pisali, do sada su izdvojena tri DNK traga – Lazara Vukićevića, Milana Ljepoje i Zdravka Radojevića, a pronađeno je još mnogo tragova, te policija veruje da će biti pronađeni dokazi da je još muškaraca nestalih prošle godine mučeno i ubijeno u kući strave.

UDARNA VEST.rs(Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare