LAZAREVAC DOBIJA DVE FABRIKE ZA PRERADU OTPADNIH VODA Investicija 40 miliona evra

Ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović najavio je danas u Lazarevcu izgradnju dva pogona za preradu otpadnih voda, 75 kilomeatra kanalizacione mreže i kružnog toka i pasarele u blizini jezera Očaga.

Momirović je posle sastanka s rukovodstvom opštine rekao da je Vlada Srbije donela zaključak o izgradnji kružnog toka i najavio da će radovi početi krajem leta ili početkom jeseni, a do tada, kako je naglasio, treba završiti sve zakonske procedure oko projektovanja.

On je kazao da je upoznat sa problemom kružnog toka u blizini jezera Očaga i rizicima za bezbednost u saobraćaju, posebno u letnjem periodu kada je pojačan saobraćaj u tom delu Lazarevca.

„Apelujem na rukovodstvo opštine da nastave sa pritiskom koji je pozitivan kako ne bismo gubili dinamiku. Ovo je važna stvar za Lazarevac, Beograd i sve građane koji gravitiraju ka ovom delu Srbije, a mi smo odlučni da to brzo izgradimo“, rekao je Momirović novinarima.

On je naveo da je sa rukovodstvom opštine Lazarevac razgovarao o izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i 75 kilometara kanalizacione mreže.

Momirović je kazao da se u Srbiji decenijama otpadne vode izbacuju u prirodu što, kako je ukazao, predstavlja potencijalnu ekološku bombu.

„Sve otpadne vode izbacujemo u prirodu, a onda iz prirode uzimamo pijaću vodu jer smatramo da priroda ima snagu da prečisti sve otpadne vode, a to u uslovima velike potrošnje stvara problem za nas i buduće generacije“, rekao je Momirović.

Naglasio je da je na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlada rešena da u narednih pet godina potpuno promeni komunalnu infrastrukturu Srbije i da bude značajno čistija.

Ministar je rekao da je planirana izgradnjs dva postrojenja za preradu otpadnih voda i dodao da je vrednost te investicije 40 miliona evra.

Time će, kako je istakao, biti rešen problem Lazarevca, mesnih zajednica Beli potok, Branko Radičević i Momčilo Pavlović.

Dodao je da taj projekat finansira Vlada Srbije sa kineskim partnerima.

„To je projekat koji možda nije vidljiv kao putevi, ali je sa strateškog aspekta mnogo važniji. Ostavljamo Lazarevac čistijim, a prečišćene vode puštamo u prirodu“, rekao je Momirović.

Dodao je da se na sastanku razgovaralo i o održavanju puteva u opštini Lazarevac, koji su u nadležnosti „Puteva Srbije“, ali i o podršci opštini u održavanju lokalnih puteva.

Momirović je podsetio i da će budući autoput „Vožd Karađorđe“ proći kroz opštinu Lazarevac u dužini od 35 kilometara.

„Lazarevac će tako praktično postati deo koridora Miloš Veliki, a i Koridora 10“, rekao je ministar.

Istakao je da je u uslovima pandemije država odlučila da poveća investicije u infrastrukturu ne samo da bi rešila probleme koji postoje decenijama, već i da bi, kako kaže , sačuvala makroekonomska stabilnost i sve što je postignuto prethodnih godina u pogledu rasta ekonomskog standarda građana i podizanja kapaciteta zemlje.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević je rekao da je s ministrom Momirovićem razgovarao o učešću opštine u projektu „Zelena Srbija“ i dodao da je ta opština aplicirala sa nekoliko projekata među kojima su izgradnja dva postrojenja za preradu otpadnih voda, 75 kilometara kanalizacione mreže uz devet kilometara glavnog fekalnog kolektora koji prolazi kroz centralno gradsko jezgro.

„Zahvaljuljući politici Vlade Srbije i resornog ministarstva, u ova teška vremena država je uspela da obezbedi novac za ovako značajan projekat“, rekao je Stević.

Dodao je da će Opština u narednih 15 dana raspisati javnu nabavku za građevjnsku dozvolu i izvođenje radova na projektu izgradnje kružnog toka i pešačko-biciklističke pasarele na jezeru Očaga.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare