KRIZNI ŠTAB počinje u 8, da li nas očekuje ublažavanje mera?!

Danas u 8 ujutru počinje nova sednica Kriznog štaba na kojoj će biti reči o ublažavanju mera. I na poslednjoj sednici održanoj u petak prošle nedelje doneta je odluka da se mere ublaže, zbog čega su bašte kafića od ponedeljka ujutru otvorene za goste, ali ostalo je otvoreno pitanje rada tržnih centara i povratak u škole. O tome će biti reči danas.

Kakve su šanse da tržni centri budu otvoreni? Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić veruje da bi danas moglo da bude odlučeno o tome.

Kako je juče već najavila premijerka Ana Brnabić u obraćanju uživo, ona je rekla da će se na sednici Kriznog štaba razmatrati trenutna epidemiološka situacija u Srbiji kao i da li će biti dodatnog popuštanja mera. Posle zasedanja, kako je rekla ona, neko će se obratiti javnosti sa najnovijim informacijama.

Brnabić je pojasnila i da skoro svakodnevno razgovara sa medicinskim delom Kriznog štaba i zna šta je njihov stav – a to je da još nije vreme za popuštanje mera, jer nam ide dobro, ali da to ne bi trebalo sada da se ugrozi.

– Očekujem da ćemo krajem ove nedelje doneti odluku da se otvore tržni centri, a da do kraja juna počnemo da planiramo organizaciju događaja kojima Beograd živi – izjavio je pre nekoliko dana gostujući na televiziji Pink.

Ekonomski deo štaba zalaže se i za otvaranje unutrašnjosti ugostiteljskih lokala, ali to pitanje nije bilo na dnevnom redu do sada. Dr Šekler jeste imao zanimljiv predlog kako bi to moglo da funkcioniše, ali lekari i dalje smatraju da još nije vreme za to.

Kada je reč o đacima, koji danas imaju probu male mature, danas bi mogla da bude doneta i odluka da li će se vratiti u klupe ili ne. Za sada, učenici od petog do osmog razreda i srednjoškolci ostaju na onlajn nastavi.

U igri su tri opcije – povratak u školske klupe, nastavak onlajn nastave ili kombinovano kao što je to bio slučaj ranije.

Krizni štab je ranije usvojio je zahtev Ministarstva prosvete da se omogući učenicima da, dok traje nastava na daljinu, u manjim grupama, uz striktno poštovanje epidemioloških mera, mogu da dođu u školu da odgovaraju i budu ocenjeni ili poprave ocenu.

Obe odluke zavise od brojki, koje gledajući brojke na nivou države, padaju. Jučerašnji podaci kažu da pozitivno testirano 4.398, što je u odnosu na nedelju dana ranije pad za više od 1.000. U utorak prošle nedelje u Srbiji je bilo 5.471 pozitivnih osoba od 18.528 testiranih.

Taj pad naosetniji je u prestonici, koja je nedeljama unazad, bila i najveće žarište. I dalje jeste, ali posle mnogo vremena, broj novoobolelih u Beogradu pao je ispod 1.000. U odnosu na raniji period kada je svakog dana u Beogradu bilo 30-40% zaraženih, juče je taj procenat bio manje od 22%.

– Vrlo jasno se sada vidi delovanje mera, ali ne smemo zanemariti obuhvat vakcinacijom koji je impozantan u nekim delovima. U Beogradu više od 34 odsto punoletnog stanovništva je vakcinisano. To se poslednjih dana jasno vidi. Mi smo tražili minimum dve nedelje mera, i sada se jasno vidi usporavanje i pad – rekao je jutros.

Međutim, ono što brine je da je broj umrlih već danima gotovo identičan, kao i broj pacijenata na respiratoru. Još jedan podatak ne ide na ruku Kriznom štabu kada je reč o eventualnom povratku u učionice. Među zaraženima je i veliki broj tinejdžera, koji su u ovom talasu ugroženiji nego ranije.

U svetlu ovih podataka, ključno pitanje je: Da li je epidemiološka slika dovoljno dobra da se mere dodatno popuste ili ne?

UDARNA VEST.rs(Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare