DAN SEĆANJA NA NATO AGRESIJU Patrijarh Porfirije: Nebo su branili nebeski vitezovi

U Kombank dvorani u 20.00 sati počelo je obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.

Manifestacija je počela pevanjem himne „Bože pravde“. Okupljenima se obratio patrijarh srpski Porfirije.

– Pre nego što sam pošao ka ovom mestu večeras, otvorio sam Novi zavet i na početku sedme glave stoji: „Ne sudite da vam se ne sudi“. Došao sam ovde sa osećanjem da smo se sakupili ne da sudimo, ali da se setimo i da možemo da kažemo šta je istina. Skupili smo se da bismo se svenardono setili nesrećnih dana pre 22 godine. Pre svih, da se setimo, sećamo i molimo za nevine žrtve. A naše žrtve su nevine, jer se narod branio od NATO agresije – rekao je Porfirije.

Sećamo se, dodao je, heroja sa Košara, nebeskih vitezova, stradalih po ulicama i trgovima, u bolnicama, na televizijama, izginule dece…

– U tih 78 dana kod našeg naroda, ne samo kod onih koji su bili branioci naroda, već i kod onih koji su se sklanjali u skloništa, tada se pojavila jedna suštinska vrlina našeg etosa, a to je međusobna solidarnost ili hrišćanska ljubav za bližnje. Svi smo svedoci dubuke hrišćanske ljubavi i solidarnosti našeg naroda. Ta ljubav, odvažnost i junaštvo, pojavljuje se ponovo. Sada su vitezovi medicinske sestre i lekari, ali i zaposleni u samoposlugama – dodao je patrijarh.

Tada i sada nas je, dodao je, održao hrišćanski odnos prema životu i hrišćanska ljubav.

Na video bimu je prikazana borba i žrtva srpskih vojnika koji su se na Kosovu i Metohiji našli u vatri između terorističkih bandi i zapadnih NATO agresora.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da mu na ovakvim mestima ponestane reči.

– Kojim to rečima može da se opiše bol, tuga i nepravda koji su nastali u mnogim istorijskim trenucima? Mislim da je najsnažniji odgovor upravo tišina. Tišina koja je mnoge naše braću i sestre, majke, decu, odvela u zagrobnu tišinu – rekao je Dodik i dodao:

Zašto je NATO izabrao baš naše ljude, ovaj prostor da bacaju bombe? Dva puta, u Republici Srpskoj i Srbiji. Bacali su kasetne bombe, a i danas ima obolelih zbog osiromašenog uranijuma. Slali su nam „milosrdne anđele“ putem bombi iz samo njima znanog cilja. Srušili su 67 škola u Srbiji, srušili su 20 bolnica, 19 domova zdravlja, 167 objekata kulture, uništavali mostove, uništavali volju za životom…

Prema Dodikovim rečima, Srbija i Republika Srpska se i danas bore da ostanu jednistveni.

– Imamo pravo da budemo zajedno, imamo naše pismo, jezik, kulturu, krsnu slavu. Našu volju da budemo zajedno – podvukao je Dodik.

Večeras bi trebalo da se obrati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom 22. godišnjice početka bombardovanja SR Jugoslavije.

Komemorativnom programu u Kombank dvorani prisustvuju i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijerka Srbije Ana Brnabić, članovi Vlade Srbije i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Među stradalima 79 dece

Pre tačno 22 godine u 19.45 sati oglasila se prva sirena za vazdušnu opasnost koja je signalizirala početak NATO agresije nad našom zemljom. Tog 24. marta 1999, 19 zemalja NATO alijanse se bez dozvole Saveta bezbednosti UN obrušilo se na Srbiju zbog optužbi da srpske snage bezbednosti vrše etničko čišćenje kosovskih Albanaca.

U narednih 78 dana, koliko je agresija trajala, stradalo je 2.500 ljudi, među kojima i 79 dece, a ranjeno više od 12.500 osoba. Infrastruktura i privreda su razorene, a šteta koja je naneta meri se u desetinama milijardi dolara.

U tom periodu, osim 2.500 stradalih, uništeno je 25.000 objekata, 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruge, 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 vrtića, 69 škola, 176 spomenika i 44 mosta. NATO snage izručile su na teritoriju Srbije 37.000 kasetnih bombi.

UDARNA VEST.rs(Blic.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare